Марина Канавець керує відділом міськради по роботі з молоддю вже третій рік. Вона познайомила нас із молодими, творчими і перспективними Прилуками. Та спочатку зайшла мова про соціальні хвороби райцентру, їх не замовчують, а шукають і знаходять рецепти одужання.
— Нині зареєстровано близько 230 наркоманів, — каже Марина Володимирівна, — та це офіційна статистика, яку треба, як мовиться, помножити на десять. А тому й увага цій проблемі — посилена. На сесії міської ради прийнято програму з соціальних питань і наркоманії, виконання якої постійно на контролі. Скажімо, міліція викриває притони, затримує наркоділків. Утім, відчувається, що цього замало. Проблема —державного рівня, а не міста чи регіону. Регулярно проводимо «круглі столи» за участю представників різних організацій, партій, рухів, молоді. До речі, наркоманії активно протидіють релігійні організації.
А щоб запобігти поширенню інфекцій та СНІДу в Прилуках на базі міської лікарні створено консультативний пункт «Довіра». Сюди приходять ін’єкційні споживачі наркотиків, аби обміняти використані шприци на нові. Кошти, згідно з програмою ООН, надходять із міжнародних фондів. Нині пункт приймає майже 70 пацієнтів щомісяця. Але це анонімна організація, і реєструвати їх не маємо права. Головне, що нам довіряють.
— Судячи з програми відділу по роботі з молоддю, не скажеш, що ви сидите без діла: молодіжний фестиваль «Мистецькі барви», рок-вечірки «Молодь проти наркоманії та СНІДу», фестиваль «Молоді таланти», семінар з питань підтримки молодіжних підприємницьких ініціатив, конкурс плакатів «Родинне дерево»...
— Так молодь же талановита! — обличчя Марини Володимирівни аж засвітилося. — І це не просто слова. Наші дівчата та хлопці — лауреати і дипломанти багатьох міжнародних конкурсів і фестивалів: театральних, естрадних, конкурсів читців. Зокрема, нещодавно наш молодіжний театр «Первоцвіт» став переможцем на Всеукраїнському регіональному театральному фестивалі «Софіївські зорі». «Первоцвіт» — член молодіжної громадської організації «Плеяда», яка об’єднує мистецьку молодь Прилук.
І наша «співоча еліта» частіше привозить перші та другі місця, рідко коли треті. Серед найголосистіших — Юлія Сагура, Анастасія Скиба (студентка медичного училища, акторка народного театру «Первоцвіт»), Катерина Варченко, Юлія Нестеренко (співачка, вчиться в Ніжинському педагогічному університеті). Постійно запрошуємо наших соловейків до участі в концертах, виступах на площі.
— А де ж прилуцькі хлопці?
— З хлопцями — проблеми... Хоча яскраві творчі особистості є. Гарно співає Валерій Величко. Молодіжний гурт «Пан-Чо» під керівництвом Сергія Чуня став лауреатом «Червоної рути». Максим Скиба — наш знаменитий «кавекашник». Взагалі, КВК — найпопулярніша гра в Прилуках. До Дня студента гра була присвячена соціальній тематиці. Наприклад, були конкурси: «Міністерство охорони здоров’я попереджає», «Якщо хочеш бути здоровий»...
Молодь добре відгукнулася на другий конкурс-огляд «Молода сім’я року». Змагалися в кулінарних і господарських талантах, номінаціях на ерудицію. Було весело, розважально, перспективно (гарний приклад для інших родин).
Туристично-екологічний клуб провів акцію «До чистих джерел»: у селі Івківці знайшли і обладнали два джерела. Вода — чиста й цілюща. Створили й легенду про «мертву» і «живу» воду. Варто скуштувати її...
А починаючи з березня діє Молодіжна рада міста. 14—35-річні прилучани активно працюють заради соціального й правового захисту своїх ровесників.
Прилуки 
Чернігівської області.