Апарат «штучна нирка» вартістю 110 тисяч гривень відтепер матиме Ковельська центральна районна лікарня. Такий щедрий дарунок цей лікувальний заклад отримав від воєводського шпиталю в Любліні. Як сказав на церемонії передачі начальник обласного управління охорони здоров’я Валерій Самохін, центр «штучної нирки», створений при урологічному відділенні Ковельської ЦРЛ, буде і надалі поповнюватися необхідним обладнанням. З часом подібні центри створюватимуться і в інших районах Волині.
Микола ЯКИМЕНКО.
Захворювання розпізнає апарат
З дитячими захворюваннями прикарпатські медики «воюють» не голіруч, а з допомогою найсучаснішої медичної техніки, на яку обласна влада не шкодує грошей. Останнє її придбання — новий апарат ультразвукової діагностики вартістю 740 тисяч гривень, який встановлено в обласній дитячій клінічній лікарні. З його допомогою можна виявляти у дітей захворювання на ранніх стадіях і своєчасно лікувати вроджені вади серця, мозку, органів черевної порожнини, навіть патології розвитку плоду у вагітних. До кінця року лікарню обіцяють оснастити ще й дихальним апаратом для реанімації новонароджених, операційним мікроскопом та лапароскопом загальною вартістю 800 тисяч гривень. Звідки на це беруться кошти у бюджеті? Обласна влада пояснює все просто: асигнування, призначені на розвиток медичної галузі, вона не розпорошує, а концентрує на найважливіших проблемах. У такий спосіб медикам лікарні за п’ять останніх років вдалося скоротити дитячу смертність більш як наполовину.
Дарина НАЗАРЧУК.
Івано-Франківськ.
Для дітей, для їхнього здоров’я
У Луганську відкрився Центр ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Відродження». Цей спеціалізований заклад обслуговуватиме наймолодших луганчан з порушеннями психічного розвитку, захворюваннями центральної нервової системи, а також опорно-рухового апарату.
До центру приймають дітей від дня народження до семи років, що отримали статус інваліда, а також з групи ризику. На Луганщині мешкають понад 7 тисяч дітей-інвалідів. Найбільшу питому вагу в структурі причин ранньої інвалідності мають вроджені аномалії, хвороби нервової системи, порушення психіки та поведінки.
Алла АНТИПОВА.
Медична самодопомога
Об’єднати кошти громадян для організації оздоровлення, впливати на вартість і якість медикаментів через їх тендерну закупівлю має намір асоціація лікарняних кас Рівненщини, яка налічує дванадцять колективних членів. Поштовхом до створення цієї структури став досвід Радивилівського району, де започатковано модель такої самодопомоги. Тут уже вісім тисяч пайовиків, тобто кожен п’ятий мешканець району. Сплачуючи щомісяця по три гривні внеску, людина може розраховувати на медикаментозне забезпечення в сумі триста гривень. Приваблює пайовиків і система пільг, які надають багатодітним сім’ям, колективам, а також знижки тим, хто вступив до лікарняної каси всією сім’єю. Лише цьогоріч на забезпечення ліками восьмисот осіб з лікарняної каси у Радивилівському районі уже використано понад сорок тисяч гривень.
Олександра ЮРКОВА.