Лікувально-фізіотерапевтичний апарат УВЧ перевірили в одній із здравниць спеціалісти «Дніпростандартметрології». Він працював з вихідною потужністю випромінення та напруги, котра в шість разів перевищувала допустиму. Пацієнтам, яким призначалися процедури, загрожували не лише опіки на тілі, а й внутрім’язові та внутрітканинні.
Як розповідає начальник відділу метрологічного контролю вимірювальної техніки радіовіброакустичних величин «Дніпростандартметрології» Анатолій Мельниченко, протягом минулого і нинішнього років його службами «поза графіками» було обстежено пристрої медичного призначення в 120 лікарнях і поліклініках області, включаючи приватні. З’ясувалося, що 58 відсотків перевірених апаратів використовувалися в несправному стані. І не лише терапевтично-лікувальна медтехніка, а й діагностична. Котра, виходить, не гарантувала хворим правдиві діагнози, а отже, і безпомилковість курсу лікування.
Сучасна клініко-діагностична медична апаратура акредитацію проходить раз на три—чотири роки. Її стаціонарно випробовують на придатність на підставі контролю метрологічних характеристик. У лабораторіях та на стендах. Однак така «профілактика» забезпечує гарантовану роботу лише на один рік. Щоб постійно підтверджувати свідоцтва про придатність апаратури медичної терапії або діагностики так званими компактними переносними еталонами контролю, необхідні спеціально підготовлені для цього фахівці. Часто-густо елементарно обмежене фінансування спонукає медпрацівників «не помічати» похибок або відхилень у роботі техніки. З тієї причини, що її ремонти обходяться в чималі суми.
«Дніпростандартметрологія» бореться за те, щоб медичні заклади будь-яких форм власності та спеціалізацій передусім не гребували послугами його атестаційних можливостей. Адже справна діагностична чи терапевтична техніка — це не тільки безпека та якість лікування, а й реноме та честь самих медиків. Хоч би якими досконалими апарати були, а вірять та довіряють хворі насамперед лікарям.
Дніпропетровськ.