Я перебуваю в цивільному шлюбі з 2001 року, від цього шлюбу в нас 14 липня 2003 року народилася дитина, але я була не розлучена з першим чоловіком. Розлучення було оформлено 30 жовтня 2003 року. Дитину в органах реєстрації актів цивільного стану записали за моїм паспортом на першого чоловіка. Як переоформити дитину на прізвище її справжнього батька?
Ірина МОРОЗОВА. 
Димитров Донецької області.
Відповідно до ст.125 Сімейного кодексу, якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається: за заявою матері та батька дитини або за заявою чоловіка, який вважає себе батьком дитини, чи за рішенням суду.
У вашому випадку спільну заяву про визнання батьківства треба було подавати до народження дитини (до заяви додають довідку медичного закладу про вагітність жінки).
Прохання вилучити в актовому записі про народження дитини запис про батьківство може бути задоволене лише за наявності спільної заяви самої матері (тобто вас) та першого чоловіка про невизнання його батьком дитини, а також у разі подання фактичним батьком заяви про визнання батьківства протягом року від дня реєстрації народження дитини до органу реєстрації актів цивільного стану.
Якщо перший чоловік не може особисто з’явитися до органу реєстрації актів цивільного стану для подання такої заяви, його заява (справжність підпису на якій має бути нотаріально засвідчена), яка підтверджує, що він не є батьком дитини, може бути подана через представника.
У разі відсутності відомостей про колишнього чоловіка або його представника ви можете подати заяву про визнання його (першого чоловіка) безвісно відсутнім до місцевого суду за своїм місцем проживання, якщо протягом одного року в місці його постійного проживання немає відомостей про його місцеперебування.
Окрім подання заяви про визнання батьківства, фактичний батько має право пред’явити до першого чоловіка позов про визнання свого батьківства протягом року від дня, коли він дізнався або міг дізнатися про своє батьківство.
Після прийняття судом рішення про виключення відомостей про особу як батька дитини з актового запису про її народження та про визнання батьком іншої людини, орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до Книги реєстрації народжень та видає нове свідоцтво про народження.