Музей народної архітектури і побуту в Пирогові (це під Києвом) — дуже красиве місце, де просто неба зібрано хати та інші будівлі різних епох. А коли сонячного дня небом мандрують казкові хмаринки, то вітряки на цьому фоні зачаровують усіх: і дорослі іноземні дядечки, і наші аматори залюбки клацають фотоапаратами. А тепер додайте до цього ще й цілу зграю повітряних зміїв... Уявили?!
Так от, усе це відбувалося насправді. Називалося це Міський відкритий фестиваль учнівської молоді з повітряних зміїв, а організатором виступило Головне управління освіти і науки Київської міської держадміністрації. Участь у святі брали учні і студенти до 18 років. Втім, найяскравіші моделі продемонстрували гості з Австрії, які виступали поза програмою. Але охоче ділилися досвідом виготовлення й пілотування. Загалом 45 учасників з 8 команд.
Зміїв ділять на чотири класи: плоскі, об’ємні (коробчаті), міні та експериментальні. Судді оцінюють дизайн моделі, якість виготовлення, стабільність польоту, вміння пілотувати, наявність звукових і технічних ефектів, оригінальність.
Серед команд перше місце посів авіамодельний клуб «Дніпро» Деснянського району столиці. В особистому заліку перші місця зайняли Артем Роспутін (клуб «Дніпро»), Антон Овчаренко і Олександр Лук’янчук з ЦНТТМ «Сфера» та Олег Гордієнко (клуб «Буревісник»). Так, переможців четверо — відповідно до зміїної класифікації. Хоча, на мою думку, найвищих оцінок гідні всі, адже порівнювати й обирати серед фантастичних і зовсім непередбачуваних істот (а змії в небі поводяться саме так) просто неможливо.