Мама розповідала, що наша бабуся постійно збирала різні трави, сушила їх і потім ними лікувала себе й односільчан. Зараз на прилавках магазинів є безліч засобів з догляду за шкірою на основі природних компонентів, та іноді вони недоступні за ціною. А чи збереглися до наших днів якісь ефективні і недорогі рецепти?
Ганна СОТНИКОВА.
Павлоград
Дніпропетровської області.
Розповідає Надія БАЛИШЕВА, косметолог:
— Природних рецептів є дуже багато. І якщо звернутися в салони краси, то професійний косметолог приготує маску з натуральних речовин індивідуально для вас. Один тюбик може коштувати від 30 гривень залежно від компонентів.
А ось у домашніх умовах можна використовувати різні продукти: молоко, кефір, овочі, фрукти, пиво тощо. Головне — знати що, коли і як змішувати. А нині я розповім про найпростіший спосіб привести шкіру обличчя в норму — про маски з чаю.
Для сухої шкіри чудово підійде живильна маска з зеленим чаєм. Спочатку його треба потовкти в ступці або розмолоти у млині. Потім змішати порошок із трьома столовими ложками йогурту. Маску наносять на чисту шкіру обличчя і залишають її на 15 хвилин. Після цього — сполоснути обличчя теплою водою.
Якщо у вас лице з великими порами, то після кожного очищення змочуйте його чорним чаєм. Завдяки таніну і хлорофілу, що є в чаї, пори трохи звужуються і дезінфікуються.
Щоб нігті не були ламкими, щодня випивайте по дві чашки польового хвоща (дві чайні ложки трави на одну чашку окропу). У ньому міститься багато кремнієвої кислоти, яка зміцнює нігті і робить їх еластичнішими.
А якщо у вас до кінця дня опухають повіки, візьміть два пакетика з чорним чаєм, залийте їх окропом і дайте їм просочитися протягом шести хвилин. Охолоджені пакетики з чаєм покладіть на повіки на 10—15 хвилин.
Записала  Ірина ВАСИЛЬЧЕНКО.