Це «Зелене диво-свято на пагорбах Дніпра!» насправді відбулося в Національному палаці «Україна». Але так названий організаторами творчий звіт майстрів мистецтв та художніх колективів столиці України міста-героя Києва мав ще одну, уточнювальну, назву: масове театралізоване концертне дійство. Якщо казати про масовість, то тут жодних змістових розходжень. За словами заслуженого діяча мистецтв України Олега Марциніва, автора сценарію й головного режисера концерту-звіту, в ньому взяли участь понад 6 тисяч чоловік, з них майже половина — діти.
Утім, офіційному звітові передувала концертна програма на площі перед палацом «Україна», у якій взяли участь найкращі оркестри столиці України. А в фойє палацу — найкращі твори майстрів сучасного народного мистецтва Києва, юних художників, експозиція іконопису тощо.
Про дивовижне масове дійство, яке відбулося на головній сцені країни, неможливо розповісти словами. Його треба було бачити. Відчути, пройнятися ним, піднестися духовно. Останнє, переконаний, якраз удалося зробити організаторам та учасникам. Вони викликали у глядачів гордість за своє місто, за нашу неньку-Україну. Вони демонстрували наявність у столиці потужного й багатогранного мистецького арсеналу. Бути б цьому диву-святу на високих і мальовничих схилах Славутича, щоб його бачили й чули не лише кияни, а вся країна. Воно, безперечно, варте того. Зрештою, мабуть, інакшим і не могло бути. Бо проходило в рамках не лише творчих звітів областей, а й заходів Дня Києва і напередодні святої Трійці. Зрештою, столиця повинна показувати приклад. І вона показала.
За прологом, прем’єрною масовою вокально-хореографічною відеосюїтою «Благословенний Київ преславний», пішли епізоди. Назва за програмою. Насправді то були величні, тематично побудовані композиції з багатьма чудовими номерами, виконані численними високопрофесіональними мистецькими й художніми колективами.
Отже, епізодами були «Зішестя святого духа», «У святій Трійці зростай і квітни, славний Києве», «Вінок героям», «Київ — колиска творіння».
Здається, на звіті змагалися між собою райони міста, виставляючи колективи, один від одного кращий. І все ж серед них найпомітнішими були Національний заслужений академічний народний хор ім. Г. Верьовки, Національний академічний ансамбль народного танцю ім. П. Вірського, Київський академічний дитячий музичний театр, народний ансамбль танцю «Україна» дитячо-юнацької хореографічної студії «Щасливе дитинство» Дніпровського району, чоловіча хорова капела ім. Л. Ревуцького.
Дивували глядачів чудові відеохроніки телевізійної радіокомпанії «Київ» і відеопроекції фірми «Екта», які відчутно доповнили й збагатили концерт-звіт.
Окрім прологу, під час звіту прозвучало ще кілька прем’єр, зокрема пісні «Зачарований світ» і «Стольний град».
Хтось закине: та Києву ж легше було зібрати й доставити учасників до палацу «Україна». Все ж не можна було не дивуватися режисерській чіткості й організованості на сцені за такої масовості. І старанності та сумлінності самих учасників.
Ще одна помітна особливість звіту Києва. На відміну від інших областей, крім управління культури, до його проведення залучили міську раду профспілок, головне управління освіти і науки, міський центр народної творчості, Всеукраїнський центр фестивалів «Кобзар».
Багато теплих і добрих слів про киян сказав у вступному слові перед початком звіту міський голова Києва Олександр Омельченко. Щиро він дякував учасникам по завершенні концерту. Гучними оплесками зустріли вони і братів Кличків, котрі висловили своє захоплення їхньою майстерністю. Щоправда, чомусь про присутність у залі Віталія й Володимира не було повідомлено. А вони, між іншим, не могли пробитися до зали через увагу до них глядачів...
І така заувага. Крім майже постійно присутніх на звітах областей віце-прем’єр-міністра України Дмитра Табачника та міністра культури і мистецтв Юрія Богуцького, інших високих посадовців країни масове мистецтво столиці не зацікавило цього разу. А шкода...