Працівники столичної міліції затримали 40-річного доцента кафедри одного з київських вузів і його 29-літнього спільника, що виступав у ролі посередника. За одержання хабара. Скориставшись з того, що на балансі навчального закладу залишилися порожні бланки дипломів старого зразка, вони заробляли непогані гроші.
У ролі клієнтів виступали переважно люди, які вже мали вищу освіту. Вартість «корочки» становила 1100 доларів США. 150 доларів виділялося посередникові, за залучення клієнтури.
У сейфі в головного обвинувачуваного оперативники знайшли 36 тисяч гривень і 20 тисяч доларів. А також 20 незаповнених бланків дипломів. Добродії вчені, до слова, одержують гарну зарплату і до малозабезпечених не належать.
Кілька фактів одержання хабара зафіксовано у загальноосвітніх школах Дарницького району. У двох випадках, приміром, директори вимагали за оренду приміщення, окрім офіційної плати, додаткову. А в одному з київських вищих технічних училищ за ту саму оренду керівник велів розщедритися на 12 тисяч гривень (офіційно орендарі вносять 15 тисяч).
Співробітники УБЕЗ затримали працівницю гуртожитку одного з університетів. Керівна дама, посилаючись на брак вільних місць, пропонувала студентам за 150 доларів резервне житло. Вона одержала, як стверджує слідство, 60 тисяч гривень.