В  столичному Українському домі говорили про проблеми «вухо-горло-носа». На XІ щорічну конференцію «Сучасні технології діагностики і лікування захворювань верхніх дихальних шляхів і вуха» з’їхалися європейські світила отоларингології. Організаторами представницького форуму провідних медичних авторитетів виступили, зокрема, вітчизняні Академія медичних наук та Міністерство охорони здоров’я.
Наскільки успішні наші позиції у цій галузі, засвідчує факт, озвучений директором Інституту отоларингології, членом-кореспондентом АМН Дмитром Заболотним: за останні чверть століття жодного українського пацієнта із захворюваннями ЛОР-органів не було направлено за кордон — адекватне лікування на сучасному рівні хворим забезпечують фахівці інституту. Вітчизняним спаціалістам під силу надання пацієнтам спеціалізованої медичної допомоги в разі серйозної патології ЛОР-органів, зокрема й пересадження штучного вуха (кохлеарна імплантація), що дає змогу повернути слух абсолютно глухим людям. Результатів у науковій та лікувальній діяльності, порівнянних з результатами провідних клінік світу, вдалося досягти завдяки співробітництву з колегами з інших наукових установ країни, зазначив Дмитро Заболотний. Приміром, унікальну в Україні лазерну установку для оперативного втручання в ЛОР-практику було створено спільними зусиллями з науковцями з Інституту електрозварювання імені Патона НАН України. А в співдружності з Вінницьким національним медуніверситетом отримано більш як сто нових препаратів-алергенів, що їх з успіхом використовують для діагностики і лікування. Вчені інституту, наголосив Дмитро Ілліч, не обмежуються тільки контактами з вітчизняними фахівцями, вони підтримують партнерські відносини з колегами з країн Західної Європи та США.
Практичну і наукову працю лікарів та науковців інституту було відзначено багатьма високими урядовими преміями. А головне, наголошувалося під час зустрічі, ця робота дозволяє сьогодні надавати висококваліфіковану спеціалізовану медичну допомогу будь-якому нашому співвітчизнику — від столичного мешканця до хворого із найвіддаленішого села. Щорічно тільки поліклініку інституту відвідують понад 60 тисяч дорослих та більш як 13 тисяч дітей.