Два місяці тому помер мій батько. Я — дочка від його першого шлюбу. Нещодавно мені стало відомо, що він склав заповіт на другу дружину та їхніх дітей. Чи маю право я, інвалід другої групи, хоча б на якусь частку в його майні?
Олена ТЕРЕШКО.
Житомир.
Відповідно до ст. 1241 Цивільного кодексу України право на обов’язкову частку у спадщині мають неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки, які успадковують незалежно від змісту заповіту половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом. Отже, ви отримаєте право на половину частки, яку   одержали б у разі спадкування за законом, якщо ви — неповнолітня або повнолітня непрацездатна особа.
Розмір такої обов’язкової частки у спадщині за рішенням суду може бути зменшений, зважаючи на стосунки між спадкоємцями та спадкодавцем, а також на інші обставини, які мають істотне значення.
До обов’язкової частки у спадщині зараховується вартість речей звичайної домашньої обстановки та вжитку, вартість заповідального відказу, встановленого на користь особи, яка має право на обов’язкову частку, а також вартість інших речей та майнових прав, які перейшли до неї як до спадкоємця. Якщо у заповіті встановлено будь-які обмеження та обтяження для спадкоємця, який має право на обов’язкову частку у спадщині, то вони дійсні лише щодо тієї частини спадщини, яка перевищує розмір обов’язкової частки.
Для отримання своєї частки протягом шести місяців з дня смерті вашого батька, ви маєте подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини. Така заява подається особисто.