Щороку кожної третьої неділі травня світ згадує людей, котрі померли від СНІДу. Шляхи його передавання добре відомі, а щоб захистити себе, треба хоч щось знати про недугу. Де і як можна отримати інформацію та психологічну підтримку, розповідає заступник директора Державного центру соціальних служб для молоді Вікторія САНОВСЬКА:
— На жаль, ВІЛ, як і наркоманія, останнім часом надто поширився. Оскільки основними носіями ВІЛ-інфекції є наркозалежні, для них в Україні при центрах соціальних служб для молоді діє 37 консультативних пунктів «Довіра». Тут надають інформаційну, психологічну та юридичну допомогу, поширюють засоби захисту, обмінюють шприци. Усім, хто звертається, гарантується анонімність. Наші фахівці намагаються достукатися до кожного: «Ти вживаєш наркотики, то май лише свій одноразовий шприц. Обміняємо старий шприц на новий». Це хоч якась гарантія, що шприц не потрапить в інші руки.
Створюємо групи самодопомоги, щоб кожен замислився, що він сам може зробити для себе.
Вже три роки наш центр тісно співпрацює з представництвом Дитячого фонду Організації Об’єднаних Націй (ЮНІСЕФ). Завдяки його фінансовій підтримці реалізовуємо профілактичні програми та запрошуємо медичних працівників для надання допомоги в лікуванні.
Через лекції, відеолекторії, тренінгові заняття наші фахівці доносять до молоді інформацію про шкідливість наркотиків, алкоголю, тютюну. Години статевого виховання проводять з акцентом на відповідальність молоді за своє здоров’я. Часто лекції читаємо у школах.
Отож, щоб отримати допомогу або консультацію, потрібно звертатися до центрів соціальних служб для молоді за місцем проживання. Їх адреси та телефони можете дізнатися на нашому сайті: www. dcssm. gov. ua, а запитання надсилайте на електронну пошту: post.@dcssm. gov. ua.