«Сексом до шлюбу взагалі не варто займатися. Інакше немає гарантії безпеки від СНІДу і венеричних захворювань». Ця думка старшокласника прозвучала на засіданні секції «Ранні статеві стосунки підлітків», що відбулося в рамках міської конференції «Молодь і здоров’я». Захід проходив під гаслом: «Найбільша перемога — перемога над собою».
Представники рад учнівського самоврядування шкіл Дніпровського району столиці, запросивши дорослих, повели серйозну розмову про інтимну сферу життя, про можливі наслідки та відповідальність. Головний редактор районної газети ради старшокласників «Дніпрушка» Тетяна Калита звинуватила вітчизняні ЗМІ у підштовхуванні підлітків до раннього сексуального життя. Досить поглянути на сторінки журналів, газет, що рясніють оголеними тілами, та увімкнути телевізор...
Старшокласники говорили про  втрату довірливих стосунків у сім’ї: «Батьки не можуть пояснити нам про секс». На запитання психолога столичної Дружньої клініки для молоді Олени Анопрієнко, звідки вони дізналися про статеві стосунки, усі як один відповіли: «Від однолітків». Це ситуація, коли сліпий веде сліпого! Діти хочуть отримувати не перекручену й вульгаризовану, а виважену і правдиву інформацію з вуст фахівця на уроках. Адже, як свідчить опитування, статеві стосунки у підлітків виникають передусім  через банальну цікавість, прагнення бути, як усі, якомога швидше набратися досвіду.
З’ясувалося, що ні школа, ні батьки не контролюють ситуацію, сексуальне виховання пущено на самоплив. Голова батьківського комітету Дніпровського району Оксана Мерінова зауважила: батьки не повинні перекладати свої повноваження на школу, сексуальне виховання має починатися в сім’ї.
Начальник відділу інформаційного забезпечення та міжнародного співробітництва Головного управління освіти і науки Київської міськдержадміністрації Оксана Волошина звернулася до присутніх, суспільно активних учнів, зі словами: «Будьте добріші до тих, хто став не на правильний шлях. Спробуйте допомогти. Якщо когось не розуміє мама — порадьте звернутися до психолога, який є у кожній столичній школі, або до дільничного лікаря».
Спеціаліст соціальної служби для молоді Дніпровського району Дмитро Самарський закликав учнівських лідерів не тільки виступати на зібраннях, а й ділитися своїми думками з ровесниками.
Фахівці та діти дійшли згоди в тому, що сексуальні стосунки мають бути власним свідомим вибором. Не можна, однак, нехтувати й твердженням, що в молодих людей, котрі рано розпочали статеве життя, виникають психологічні проблеми у формуванні своєї сім’ї.
16-річна гімназистка Катерина Їленко погодилася висловитися щодо питань сексу. З’ясувалося, вона майже три місяці зустрічається з 18-річним парубком.
— Інтимних стосунків я ще не мала. Але в мене нема моральних барикад щодо того, робити ЦЕ до чи після повноліття або заміжжя. Вважаю: якщо люди кохають одне одного, якщо вони фізично й морально готові до інтиму, чому б ні? Особисто я розпочну статеве життя, коли знатиму напевно, що наступного ранку мені не соромно буде подивитися коханому у вічі, коли переконаюся, що він не кине мене. Зрештою, коли статеві стосунки стануть наступним етапом нашого кохання, а не крапкою.
— Хто або що вплинуло на таке твоє ставлення?
— Життєві історії у молодіжних журналах.
Дівчина зауважила, що її цілком сформовану думку ніхто не змінить, навіть батьки.