У  Міжнародний день боротьби з туберкульозом сотню бомжів Гагарінського району Севастополя було ситно нагодовано, переодягнено в чистий одяг і оглянуто фахівцями міського протитуберкульозного диспансеру.

У Севастополі на обліку перебуває майже вісім тисяч осіб, які хворі на туберкульоз чи перехворіли ним. Епідемічний поріг тут нижче за всеукраїнський, але і 61 хворий на 100 тисяч населення — це чимало.

Розв’язувати проблему туберкульозу потрібно насамперед підвищенням рівня життя, переконаний головний лікар Севастопольського протитуберкульозного диспансеру Василь Синцов. Адже після ліків, якими хворих забезпечує держава, необхідно ще посилено харчуватися. Протягом року севастопольці, котрі сумлінно лікуються, одержують додаткове харчування у вигляді продуктових наборів. Біда в тім, що поки що немає можливості пролікувати примусово тих, хто нехтує лікарськими рекомендаціями, сам не лікується і ставить під загрозу здоров’я оточення. Рішення про примусове лікування місцева влада прийняла, але для його виконання потрібно переглянути деякі норми Цивільно-процесуального кодексу.

Головний біль головлікаря — примусова вентиляція, яка не працює. Це призводить до різкого зростання хворих з активною формою туберкульозу. Уже вісім медиків диспансеру мають професійне захворювання, яке отримали в стінах рідного закладу.

Фтизіатри сподіваються на допомогу ВООЗ: з 1 липня Севастополь ввійде до системи міжнародних стандартів лікування і реєстрації захворюваності на туберкульоз, йому буде надано фінансову підтримку. Поки що таку систему запроваджено лише в Донецьку.

Севастополь.