Незважаючи на коституційну норму про те, що ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню, сторінки газет рясніють такими прикладами. Одна з причин цього, як зазначає Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова в тому, що українське кримінальне законодавство, всупереч Конституції та ратифікованим Україною міжнародним пактам, конвенціям і договорам, не враховує міжнародних стандартів стосовно свободи від катувань. Наприклад, у ратифікованій Україною Конвенції ООН проти катувань зазначається, що катування означають будь-яку дію, якою будь-якій особі навмисно заподіюється сильний біль або страждання, фізичне чи моральне, щоб отримати від неї або від третьої особи відомості чи зізнання. А що на практиці? Щорічні звіти Уповноваженого Верховної Ради наводять численні приклади побиття затриманих та ув’язнених. Виправити ситуацію, принаймні на законодавчому рівні, може законопроект «Про внесення змін та доповнень до деяких законів України (стосовно посилення правового захисту та запровадження механізмів реалізації конституційних прав громадян на підприємницьку діяльність, особисту недоторканність, безпеку, повагу до гідності особи, правову допомогу і захист), розроблений народними депутатами Іваном Васюником, Володимиром Стретовичем, Олексієм Івченком та Віктором Королем.
Щоб зламати стереотип правоохоронців у «презумпції винуватості» затриманої особи, пропонується внести зміни до Законів України «Про міліцію», «Про державну податкову службу», «Про державну контрольно-ревізійну службу», «Про оперативно-розшукову діяльність», «Про попереднє ув’язнення», до Кримінального кодексу та Кодексу України про адміністративні правопорушення. Зокрема, проект передбачає встановлення прямої заборони працівникам міліції, у тому числі під час затримання, вимагати від громадянина будь-яких свідчень чи пояснень до прибуття захисника. Прямим обов’язком працівників міліції має стати попереднє роз’яснення затриманим та заарештованим їх прав, надання роз’яснення таких прав у друкованому вигляді та забезпечення можливості реалізації цих прав. Міліція в обов’язковому порядку має повідомляти прокурора про будь-який факт застосування сили для перевірки правомірності її застосування. Зміни до Кримінального кодексу передбачають приведення статті 127 у відповідність до положень Декларації ООН про захист усіх осіб від катувань з виокремленням суб’єкта такого злочину — працівника правоохоронного органу — та із встановленням суворої відповідальності за такі злочини. До Закону «Про оперативно-розшукову діяльність» пропонується включити положення про обов’язковість отримання дозволу суду на витребування та вилучення документів і даних, запровадити судовий порядок отримання дозволу на негласне проникнення оперативних працівників до будь-яких житлових або нежитлових приміщень, а не лише до житла. Зміни до закону про податкову службу передбачають запровадження судового порядку отримання дозволу на проведення позапланових перевірок та на продовження термінів планових перевірок. Також пропонується чіткіше визначити підстави та порядок проведення перевірок органами міліції, податкової та контрольно-ревізійної служби, терміни їх проведення та повноваження посадових осіб. Не є таємницею, що інколи такі перевірки тривають місяці, що нерідко призводить до знищення бізнесу. Водночас працівники міліції матимуть право здіснювати перевірки лише за наявності направлення з печаткою органу внутрішніх справ та підписом його керівника. Участь у перевірках спецпідрозділів міліції допускатиметься лише за санкцією прокурора. Це має покласти край так званим «маскам-шоу», коли невідомо хто вривається до офісу і, прихопивши документи, невідомо куди зникає.
Цей законопроект розглянуто та підтримано Комітетами ВР з питань правоохоронної діяльності та з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій, Головним науково-експертним управлінням Верховної Ради, Кабінетом Міністрів України. Може, після ухвалення цього законопроекту таки поменшає моторошних історій про катування, побої та залякувавання затриманих з боку правоохоронців. Бо за кожні дії у стилі Фреді Крюгера доведеться відповідати.