Нещодавно Генеральний прокурор Геннадій Васильєв адресував Голові Верховного Суду України Василю Маляренку листа, зміст якого зводився до незадоволення діяльністю суддів ВСУ. Зокрема, щодо аналізу практики касаційного розгляду кримінальних справ, який свідчить про необгрунтованість у багатьох випадках пом’якшення покарання засудженим. У листі зазначається, що інколи виникає така думка: судді ВСУ свідомо приймають незаконні рішення про пом’якшення покарання з розрахунком на неможливість їх подальшого перегляду.

Учора заступник Голови ВСУ Петро Пилипчук зібрав  представників засобів масової інформації і зачитав відповідь на лист прокурора. Увагу було закцентовано на тому, що ВСУ завжди старанно вивчає зауваження і вживає заходів для усунення помилок. Судді, коли призначають покарання у вигляді позбавлення волі, звертають увагу на обставини злочину, мотиви, саму особу, яка вчинила злочин, застосування пільгових інститутів, адже адаптуватися після тюрми дуже важко, а метою покарання є подальша корисність людини для суспільства, всі проблемні справи суд ретельно розглядає, детально вивчає та вживає належних заходів. Скориставшися нагодою, Пилипчук звернув увагу на низьку кваліфікацію прокурорів, їх необгрунтовану відмову від обвинувачення.

Водночас заступник Голови ВСУ наголосив, що вдячний Генеральному прокурору за цього листа, оскільки він доводить, що суди не залежать від прокуратури та здійснюють свою діяльність з дотриманням чинного законодавства. Хоча компетенція прокуратури та суду різна, мета у них одна — захист прав та інтересів громадян. Верховний Суд України не відмежовується від прокуратури, СБУ та інших органів, навпаки, він за співпрацю, але за умови, що критика його діяльності не буде такою тенденційною.