Три місяці, які годують увесь рік. Це про Крим. Точніше, про курортний сезон, який на півострові рік у рік чекають як манни небесної. На курортному сезоні заробляють таксисти, гіди, перекладачі, численні кафе і ресторани.

— Як зараз із туристами, їдуть? — запитую на залізничному вокзалі Сімферополя у знайомого таксиста Вадима, який працює тут уже понад двадцять років.

— Ні, швидше за все, цього року сезону не буде, потяги напівпорожні приходять, — каже він.

Мало того, що потяги приходять напівпорожні, то ще й більшість із них, які прибувають з материкової частини України, зустрічають «народні дружинники» так званої кримської самооборони, оглядаючи практично кожного пасажира.

Приходять напівпорожні не тільки потяги, аеропорт Сімферополя не приймає жодного із зовнішніх авіарейсів, окрім з Росії.

Зважаючи, що переважна більшість туристів, до 70 відсотків, приїздять до Криму на відпочинок з різних регіонів України, нескладно уявити собі майбутній курортний сезон, який стартує невдовзі.

Що й казати, коли, за офіційними даними міністерства курортів і туризму Криму, ще в лютому обсяги попереднього бронювання в кримських санаторіях і пансіонатах скоротилися на 30%, а за договорами оплати — на 99%.

У цьому зв’язку просто глузуванням видаються слова призначеної кримською владою міністра курортів і туризму Криму Олени Юрченко про те, що Крим дуже розраховує на українських туристів. «Кримський уряд, міністерство курортів і туризму Криму, туроператори повністю готові приймати українських туристів», — заявила вона на прес-конференції у Сімферополі.

Вона вважає, що в Криму обстановка спокійна і тут, як зазвичай, чекають відпочивальників з України. І це в умовах, коли сотні кримчан, громадян України, виїжджають із Криму в інші регіони України, побоюючись за своє життя?

На що розраховує нова кримська влада? Надія тільки на росіян. Хоча навряд чи їх можна задовольнити в Криму досить низьким рівнем сервісу. Офіційно частка росіян, які відпочивають у Криму, не перевищує 20%.

Особистий приклад відпочинку в Криму мають намір показати російські політики, у тому числі й Володимир Путін, і спікер Ради Федерації Валентина Матвієнко. Складно сказати, врятує це курортний сезон, чи ні. Невгамовний лідер ЛДПР Володимир Жириновський узагалі закликав усіх депутатів Держдуми приїжджати на літо в Крим з наметами й «установлювати їх від Євпаторії до Феодосії».

Швидше за все, це будуть не намети. Не даремно, мабуть, кримська влада націоналізувала всі санаторії, державні дачі та резиденції управління справами адміністрації Президента України.

Найвідоміша держдача «Зоря» у Форосі, яка будувалася ще за Михайла Горбачова, пройде через інвентаризацію Фонду майна Криму. Замахнулася влада республіки і на 17 об’єктів «Укрпрофоздоровниці».

Забирає Крим і Міжнародний дитячий центр «Артек», туди вже призначено якогось «кримського керуючого».

Мінкурортів Криму вирішило також розгорнути рекламну кампанію «Підтримай свій Крим» у регіонах Росії. А вже наприкінці квітня влада республіки проведе додаткову туристичну виставку, на якій плановано підписання угод між містами РФ і Кримом.

Комфортний відпочинок у Криму, по-справжньому комфортний, може запропонувати не так багато готелів і санаторіїв. Ціни, як правило, непідйомні як для середньостатистичного українця, так і для середньостатистичного росіянина. Крим, очевидно, так і залишиться курортом для найбагатших, оскільки люди середнього статку з різних країн СНД приїжджають у Крим здебільшого власними авто, справді з наметами і солідним запасом продуктів, оскільки влітку на ринку в тій же Ялті вони цілком порівнянні зі світовими.

У цьому зв’язку ряд експертів уважають, що в нинішньому курортному сезоні турпотік у Крим знизиться навіть більш ніж наполовину, і півострів відвідає набагато менше тих шести мільйонів туристів, якими пишалися ще торік.

На знімку: порожній пляж.

Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).