Про те, що здоров’я не купиш за гроші, знають усі. Але прихильність та увагу лікаря, медичної сестри і навіть санітарки ладна купити переважна більшість пацієнтів. Якщо не самостійно, то їх частенько підштовхнуть до цього, запропонувавши зробити пожертву, доброчинний внесок чи щось на кшталт того.
Розібратися, які кошти крутяться на цьому «жертовнику», спробувала Хмельницька обласна прокуратура.
Правоохоронцям Кам’янця-Подільського став відомий факт, коли жінці відмовили в операції з видалення каміння жовчного міхура тільки через те, що вона не подала «милостиню» міській лікарні. Загнана у глухий кут, пацієнтка змушена була пожертвувати 160 гривень на потреби медичного закладу. А коли почали розслідувати добровільність таких вчинків, то з’ясувалося, що лише протягом першого кварталу понад сотня «благодійників» написали заяви, які мали засвідчити їх щире бажання віддати свої гривні.
Як правило, пацієнти слухняно виконували всі накази лікарів. Не тільки медичні, а й передусім ті, що стосуються оплати послуг, не намагаючись бодай якось протестувати. Звичайна довідка, котра нерідко має формальний характер, перетворилася на предмет купівлі-продажу. Як установив прокурор Полонського району, в лікарні цього райцентру був такий наказ: за видачу довідки про стан здоров’я відвідувачі мали платити. Цей приклад успішно наслідували і в Старокостянтинівській райлікарні. Щоб пройти медогляд і отримати довідку для вступу до вузу, молодій людині теж треба було «подати» у лікарняну касу.
Нерідко купюри складали просто в кишені білих халатів. У Нетішинській поліклініці спеціалізованої медико-санітарної частини № 4 правоохоронці дослідили цілу спеціально розроблену процедуру. Коли хворий звертався в реєстратуру за талоном до лікаря, його направляли до спеціального кабінету, де практично без будь-яких пояснень збирали по три гривні.
В одній із райлікарень порушили кримінальну справу проти рентген-лаборанта, котрий за один (!) день роботи отримав за обстеження 249 гривень.
Хмельницький.