Найбільш обговорювана тема в чоловічому колективі — «як я служив в армії», у жіночому — «як я народжувала». І те й те — стрес для людини, можливо, тому і запам’ятовується на все життя.
Слабка стать (даруйте за анахронізм) готується виконати свій обов’язок перед людством дев’ять місяців. За цей час багато хто стає жертвами «дідівщини» жіночих консультацій, стаціонарів і просто неадекватної реакції соціуму на фізіологічні і психологічні зміни, що відбуваються з майбутньою матір’ю.
Очікування материнства — недуга, з якою треба їздити в таксі
...Час «пік» у столичному метро. З останніх сил намагаючись утриматися на ногах, повненька молода жінка нахиляється до молодого бритоголового хлопця, що сидить розвалившись.
— Поступіться, будь ласка, місцем, — тихо просить вона. — Я вагітна, погано почуваюся.
— Це твої проблеми. Їдь у таксі, — почула у відповідь.
Пасажирка непритомніє. Але впасти в такій тисняві їй не дають. На наступній станції в супроводі літньої жінки вона виходить...
...У коридорі районної жіночої консультації біло, бідно й незатишно.
 — Наступна хвора, увійдіть, — лунає через двері кабінету акушера-гінеколога довгоочікуване запрошення.
— Я не хвора, я — вагітна, — намагається пояснити молода жінка, вносячи до кабінету лікаря свій важкий восьмимісячний живіт.
— Для нас ви — всі хворі! — парирує молода, яскраво нафарбована лікарка.
Завсідники консультації вже не заперечують це твердження. Воно близьке до правди. І навіть якщо майбутня мама почувається добре, перебування в магічних білих коридорах цієї установи висмоктує з неї всі соки.
«Колеги» по вагітності приходять сюди що два тижні на планову консультацію. Аудієнція у лікаря традиційно зводиться до переписування папірців і заповнення карти вагітної, а також вимірювання ваги й живота.
Жахалки для вагітних
...Маша прийшла до районної жіночої консультації стати на облік у п’ять тижнів вагітності.
— На що скаржитеся, люба, — дивлячись на пацієнтку поверх окулярів, поцікавилася сивоволоса лікарка. Добре, що вона літня, подумала жінка, отже, досвідчена. І почала викладати скарги. Власне, особливих нарікань на здоров’я не було. Так, слабкість, млявість, сонливість. До слова сказати, для першого місяця вагітності, коли в організмі жінки відбувається гормональна перебудова, симптоми цілком природні.
— О, погано, погано, дитинко, — резюмувала досвідчений гінеколог. — Так можна до кінця вагітності й не доходити...
Маша доходила потрібний термін, кожні два тижні чесно приходячи на прийом до дільничного гінеколога, але більше вона ніколи не скаржилася лікарю, навіть якщо з’являлися якісь проблеми.
... Іру в жіночій консультації направили на генетичний аналіз. Десять років жінка не могла зачати дитини, і от сталося чудо. Тому вона беззаперечно слухала лікарів. У генетичному центрі, зробивши потрібний аналіз, Іра почула страшний прогноз: 99 відсотків, що у вас народиться даун... Тоді жінка не послухала ескулапів і не зробила аборт. Через півроку в неї народилося здорове, повноцінне маля. Але чого їй коштували ці півроку! Чи то результати аналізу були помилкові, чи той один відсоток узяв гору над 99 відсотками, чи то материнський інстинкт переміг страшне пророцтво...