Учора в Харкові близько полудня було вчинено замах на харківського міського голову Геннадія Кернеса. На момент передачі цієї інформації в редакцію градоначальник перебував у руках хірургів Харківської міської лікарні швидкої і невідкладної допомоги. Лікарі кажуть, що на операційному столі йде боротьба за життя Геннадія Кернеса.

Інформація про скоєний злочин поки що не точна й доволі попередня. Ні правоохоронні органи, ні офіційні особи поки що жодних коментарів не дають. Відомо, що в лікарні перебуває колишній голова Харківської обласної адміністрації Михайло Добкін, а також багато керівників міста й області. Біля стін лікарні зібралися десятки журналістів.

Відомо, що харківський міський голова в понеділок близько полудня робив пробіжку в харківському лісопарку. Геннадій Кернес досить спортивна людина, захоплюється бігом, катанням на велосипеді та багатьма іншими видами спорту. Цього дня, як завжди, він біг по одній із доріжок лісопарку. Але цей біг обірвав постріл. Уже наразі відомо, що в харківського міського голову стріляли з бойової зброї, з огляду на все — зі снайперської гвинтівки СВД калібру 7,62 мм. Про це розповів Михайло Добкін. Постріл у Геннадія Кернеса він назвав пострілом у Харків. «Якщо хтось думає, що в такий спосіб можна встановити якісь інші порядки в Харкові — він помиляється. Геннадій Кернес — найкращий міський голова з-поміж усіх, які були в Харкові, й навряд чи будуть кращі в недалекому майбутньому», — сказав М. Добкін.

Він також висловив сподівання, що правоохоронні органи в найкоротший термін розкриють цей злочин і назвуть замовників цього злодіяння. До журналістів також підійшов хірург, який проводив операцію Геннадію Кернесу, професор, директор Інституту загальної і невідкладної хірургії Валерій Бойко. За його оцінкою, стан здоров’я міського голови стабільний, але вкрай тяжкий. Операцію, за словами професора, завершено, пацієнт як і раніше перебуває в операційній. Транспортувати або перевозити його до іншої палати дуже небезпечно. За словами медика, зараз життю градоначальника ніщо не загрожує, але говорити про те, що його життя поза небезпекою — передчасно. Куля зачепила багато життєво важливих органів, була сильна кровотеча. Її зупинили, але хворий перебуває в больовому шоку. Лікар сказав, що сподівається на краще і ще, що треба молитися Богу, аби Геннадій Кернес залишився живий після цього тяжкого поранення.

У своїх коментарях Михайло Добкін підкреслив і те, що в Геннадія Кернеса стріляли на ураження. Судячи з усього, кілер вів прицільний вогонь в область серця, але, на щастя, промахнувся.

Від редакції. Нагадаємо, що свого часу, ще в березні, голова Харкова Геннадій Кернес доручив міській раді звернутися до суду з вимогою заборони проведення сепаратистського референдуму.

Про це він сказав перед судовим засіданням у Печерському районному суді Києва. «Я дав доручення, «щоб Харківська міська рада звернулася до адміністративного суду про заборону проведення референдуму. Це незаконно».

Також Г. Кернес зазначив, що порушувати територіальну цілісність України не має права ніхто. «Ми під жодними емоціями не маємо права порушувати цілісність держави. Харків був і буде частиною України. Ці люди, які намагаються розхитати цю ситуацію, мають розуміти, що більшість харків’ян, я можу це стверджувати точно, за цілісність України».

ФАКТ

В. о. Президента України, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов доручив МВС і СБУ негайно провести розслідування замаху на життя міського голови Харкова Геннадія Кернеса та доповісти про результати. Про це «Голосу України» повідомила прес-секретар глави парламенту Анна Вахоцька.

Геннадій Кернес — один із найпопулярніших політиків на Харківщині.

Фото з архіву редакції газети «Харьковские известия».