У липні минулого року обласна влада прийняла рішення про створення шпиталю для інвалідів війни та «чорнобильців» на базі обласного гастроентерологічного центру — колишньої лікарні для партійно-радянської еліти. Нині шпиталь уже функціонує. Тут працюють денний стаціонар та стаціонарне відділення на 60 ліжок. Проте цього замало. Тому в найкоротші терміни буде відселено в інші приміщення Інститут фітотерапії та кафедру пропедевтики медичного факультету УжНУ, що розташовані тут.
Іван ГУДЗОВАТИЙ.
Ужгород.
«Сімейки» множаться
27 лікарів загальної практики, яких уже звикли називати «сімейними», випустили в Кам’янці-Подільському на Хмельниччині. Навчали їх викладачі Дніпропетровської державної медичної академії, а екзамен приймали разом з ними і керівники міста. Наприкінці минулого року затверджено програму «Сімейна медицина», яка передбачає облаштування амбулаторій сімейної медицини в мікрорайонах. За умов недофінансування галузі охорони здоров’я (на одного кам’янчанина припадає на рік 98 гривень), вважає заступник міського голови з гуманітарних питань Дмитро Васильянов, розвиток сімейної медицини — єдиний засіб зберегти практику безплатного медичного обслуговування і запобігти хворобі на ранніх стадіях.
Віра ШПИЛЬОВА.
Хмельницька область.
Переходимо на власні шприц-ручки
Вітчизняні інсуліни випускатимуть у шприц-ручках, зручніших для використання. Ця інформація прозвучала на науково-практичній конференції ендокринологів семи областей Західної України, що зібралися в курортному містечку Яремчі. На форумі, який організувало Київське ЗАТ «Індар», було підбито підсумки трирічного застосування інсулінів, які виробляє це підприємство.
Дарина НАЗАРЧУК. 
Івано-Франківська область.
Страх перед хворобою не пускає
Результати анкетування серед учнів професійно-технічних училищ, яке проводив Луганський обласний центр здоров’я, змусили медиків замислитися. Ішлося про те, що робитимуть молоді люди в разі встановлення онкологічного захворювання. 10% опитаних заявили, що не знають, як поводитися, 3% звернулися б до екстрасенса, 29 % відмовляться від допомоги лікарів, тому що не вірять їм, а 69% не підуть до лікарні через страх перед хворобою. Частина підлітків зізнаються, що для лікування в медичних закладах не мають грошей. Головний лікар обласного диспансеру Леонід Чибісов на зустрічі з учнями ПТУ повідомив, що на Луганщині кількість хворих з пухлинами щороку збільшується майже на 8 тис. осіб, тому молодь має ставитися до цієї хвороби дуже серйозно.

Алла АНТИПОВА.