— Одну таблетку фуросеміду, будь ласка.
Жінка попереду мене простягла дріб’язок до віконця аптечного кіоску на першому поверсі лікарні. Провізор дістала пластинку із таблетками і звично відрізала одну ячейку. До того, що ліки зараз купують по одній ампулі чи одному пакетику, всі вже звикли. А ось чи можна продавати по одній таблетці?
— Не можна, — заявляє перший заступник начальника Донецького обласного управління у справах захисту прав споживачів Володимир Кошалковський. — Дозволяється ділити упаковку, але лише на цілі пластинки, не пошкоджені.
Утім, продаж таблеток поштучно — не єдине порушення у сфері торгівлі медикаментами. Торік управління у справах захисту прав споживачів перевірило аптеки Донецька, Краматорська, Сніжного, Селідового, Красноармійська і виявило випадки реалізації медичних препаратів та медичних приладів без необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації. Зокрема, були відсутні маркувальні етикетки із найменуванням виробника товару, назви нормативного документа, вимогам якого має відповідати препарат, не була зазначена дата виготовлення товару, термін придатності. На розчинних засобах для внутрішнього вживання відсутні інструкції із їх використання на зовнішній упаковці та окремо.
Як запевнив Володимир Кошалковський, протягом року не виявлено фактів підміни партій медикаментів. Так само вразила контролерів і прискіплива точність фармацевтів: жодної скарги на те, що в аптеці когось обрахували, не надійшло! Водночас до управління постійно звертаються люди, не задоволені якістю медпрепаратів і медичних приладів, які рекламують по телебаченню. Але біологічно активні добавки (ті самі, які начебто гарантують схуднення, очищення організму, позбавлення алкогольної та тютюнової залежності) не є ліками, і їх продаж не контролюється так суворо.
Винахідливість і настирність розповсюджувачів біологічно активних добавок не знає меж. Свого часу я стала свідком, як реалізатор «впарила» молодій вагітній жінці за 157 гривень, даруйте за подробиці, засіб від закрепів. Оскільки родина ця досить заможна, гадаю, жінка віддала не останні гроші. Однак звернутися до лікаря, перш ніж бігти купувати розрекламований засіб, не завадить нікому. Ручуся, розв’язати проблему коштуватиме набагато дешевше.
Представники громадських консьюмерських організацій радять покупцям пильнувати. Якщо ви купили ліки в аптеці, а за два квартали виявили такі самі, але наполовину дешевше, залишається нарікати на самого себе. Оскільки медикаменти і медтехніка поверненню та заміні не підлягають. Якщо, звичайно, вони в належному стані. Навіть коли диво-предмети, як-от пояси, браслети, масажери, магніти, придбані в аптеці, розчарованому пацієнтові важко буде знайти винного.
— До нас звернулася жінка, яка стала жертвою телевізійної реклами, — розповідає Гаррі Мангасаров, виконавчий директор громадської організації «Донецьке обласне товариство споживачів». — Вона побачила по телевізору біжучий рядок: продавалося крісло-тренажер-масажер для спини, ціна — 460 доларів. Покупець зателефонувала до фірми, представники приїхали миттєво, буквально хвилин за 15—20. Привезли крісло, випробували, жінка не роздумуючи заплатила гроші. Наступного дня поїхала до сестри в Харків. Похвалилася покупкою, а сестра візьми та й заведи донеччанку до найближчого магазину, де стояли такі самісінькі крісла, але за 300 гривень. Після повернення до Донецька жінка пройшлася магазинами: і в рідному місті такі крісла коштували 300 гривень. Отож ми радимо споживачам спочатку хоч якийсь маркетинг провести, вивчити ціни в різних місцях, особливо якщо це дорога річ.