2004-й оголошено в Одесі Роком здоров’я. Отож, одесити, напевно, можуть сподіватися на поліпшення медичного обслуговування? Та навіть начальник міськуправління охорони здоров’я Олена Якименко, схоже, ілюзій з цього приводу не має.
У міському бюджеті на цей рік на потребу сфери охорони здоров’я заплановано спрямувати 104 мільйони гривень. Із цього кошторису 79 мільйонів піде на заробітну плату медичних працівників, ще 11,5 мільйона — на оплату комунальних послуг, а решта 13,5 мільйона гривень — безпосередньо на медичне обслуговування мешканців мільйонного міста. От і виходить: на один виклик «швидкої допомоги» припаде десь 1,5 гривні, на щоденне обслуговування одного хворого в реанімації — 3,62 гривні... То чи варто дивуватися, що оту «швидку» хворим доводиться очікувати по кілька годин? А в реанімації родичі хворого тільки за догляд платять від 40 гривень і більше...
Навантаження на оті 13,5 мільйона гривень чимале. Ось і доводиться управлінню мало не чаклувати, куди скільки направити. На придбання інсуліну для хворих на цукровий діабет — треба, на боротьбу з туберкульозом — теж, і на препарати для окремих груп хворих дорослих та дітей... Добре, що медичні заклади міста виграли грант на три мільйони гривень, призначений для боротьби з ВІЛ/СНІДом; перший транш у 500 тисяч гривень уже отримано, його спрямували на придбання медикаментів і устаткування.
Одеса.