Ви можете місяцями ходити із закладеним носом і сякатись у носовичка, не підозрюючи, що нежить давно перейшов у синусит (запалення приносових пазух). Варто запам’ятати, що нежить може зникнути через тиждень-два навіть без лікування. А ось гаймориту так просто не позбавишся. Як же розпізнати цю небезпечну носову хворобу? 
Для хронічної форми гаймориту характерні загальна слабкість, швидка стомлюваність, закладання носа, стійка температура близько 37 градусів за Цельсієм,  неприємний запах з рота, погіршення або втрата нюху, гунявий, глухий голос.Проте остаточний діагноз все-таки встановлює лікар з огляду на скарги пацієнта, візуального обстеження та рентгенологічного дослідження.
Що робити в разі хронічного гаймориту?
* Не вживайте молока і молочних продуктів. На думку деяких медиків, хронічний нежить, що переходить у гайморит, є наслідком надмірного вживання молока, особливо пастеризованого, а також їжі, яка містить багато крохмалю і цукру.
* У разі втрати нюху налийте на гарячу сковорідку оцту і вдихайте його випари.
* Правильно застосовуйте краплі у ніс. Якщо капати їх, закинувши голову назад, вони відразу стечуть у гортань, не вплинувши на порожнину носа. Краплі потрібно вводити у праву ніздрю, нахиливши голову до правого плеча, і навпаки.