Урочистим засіданням Верховної Ради і уряду автономії розпочато відзначення 50-ліття повернення Криму в Українську державу. Голова Верховної Ради України Володимир Литвин надіслав вітання з нагоди свята.
На зібраннях громадських об`єднань, трудових колективів, на уроках історії в навчальних закладах у всіх містах і селах півострова обговорюють майбуття розвитку півострова. Лунають думки про завдання кримчан навчитися жити разом у тісній дружбі представників усіх багатьох націй і народностей, створити спільно філософію толерантного співбуття, без навіть натяку на можливість міжетнічних конфліктів. Жителі півострова — нащадки багатьох культур — свідомі того, що на них лежить відповідальність за збереження злагоди і добра їх унікальної спільності. Тож є впевненість: нинішні різновекторні політичні чи етнічні орієнтації кримчан зблизить і об`єднає єдиний загальноукраїнський напрям.
Жителям Автономної Республіки Крим
Вітаю з 50-річчям етапної для Криму і всієї нашої держави події — його входження до складу України.
Важко переоцінити всю значущість цього акту в історичному, політичному та всіх інших вимірах. Збагативши коштовною перлиною географічне розмаїття української землі, сонячний півострів справив і продовжує справляти відчутний вплив на розвиток національної економіки, зміцнення й розширення внутрішніх та міжнародних господарських і культурних зв’язків, на динаміку й наслідки суспільно-політичних процесів у країні. Широкою і заслуженою є слава Криму як потужного, з багатими і давніми традиціями, рекреаційно-туристичного регіону, унікального центру виноградарства, виноробства та садівництва.
До своєрідних рис автономії, чинників її життя належить і поліетнічний склад населення. І хоча не обходиться без складнощів та ще не вирішених проблем, маємо підстави стверджувати, що гасло на гербі Криму «Процвітання у єдності» й надалі наповнюватиметься реальним змістом, уособлюючи політичну стабільність, виваженість і толерантність у сфері міжетнічних відносин, поваги до історичного досвіду, національних мов та культур.
Бажаю вам щастя, добра і благополуччя.
Володимир ЛИТВИН,Голова Верховної Ради України.
Подарунок на іменини
Україномовним додатком «Кримський діалог» порадувала газета Верховної Ради автономії «Крымские известия» у день 50-ліття входження півострова до складу нашої держави.
Порадіймо: відтепер «рідномовний братик» єдиного на півострові українського часопису «Кримська світлиця» виходитиме на чотирьох полосах формату А-3 «без зміни загальної суми витрат на ЗМІ». Всі газети півострова приязно відгукнулися на півстолітній ювілей українськості Криму, помістили вітання вищих урядовців, аналітичні статті політологів і керівників автономії, хвилюючі спогади очевидців і учасників відбудови та відродження півострова, які засвідчили: ця подія стала благом для краю, а суперечки про те, чий Крим — російський чи український, — давно втратили сенс.
Обурила людей публікація у газеті «Крымская правда» бузинівського пасквілю «Вурдалак Тарас Шевченко». У траурній рамці представлено задавнену, вже обридлу тезу: «50 лет назад Крым вместе с населением был депортирован из России на Украину». Не обійшлося тут і без тенденційних матеріалів під шапкою «Вспоминаем недобрым словом» — звісно, про «подарок Хрущева» — стару байку, яку досі намагаються мусувати місцеві антиукраїнські сили.
Віктор ХОМЕНКО.