Книжки Валерія Смирнова читають, можна сказати, запоєм, його цитують у розмовах, за його творами нові покоління вчаться любити Одесу. Багато критиків уже сьогодні поставили Валерія Смирнова в один ряд з його великими літературними попередниками, що переїхали з Одеси до Москви в минулому і позаминулому століттях. Мало того, автор безлічі книг, серед яких «Операція «Гіппократ»» , «Золото містера Дауна», «Пазур диявола», «Правда про риболовлю», «Або!», «Тінь берсерку», «Ліцензія на вбивства», «Труна з Одеси», «Білий ворон» і ряд інших не менш цікавих творів, — єдиний з чудової плеяди одеських літераторів, кому не довелося залишати рідне місто, щоб стати відомим.
Зовсім недавно з-під пера Валерія Смирнова вийшла нова, воістину унікальна праця: «Великий напівТЛУМАЧНИЙ словник одеської мови», в якому він зібрав найбільш характерні слівця і вислови своєрідної одеської мови, додавши до них безліч дотепних прикладів з фольклору і літературних джерел. Гадаємо, читачам нашого «Куреня» буде цікаво ознайомитися хоча б з малою дещицею зібраних у цьому словнику висловів і авторських пояснень до них.
* * *
АВТОЛИЗ — пункт миття автомобілів. На пожвавленому перехресті стояли дівчата в коротких облягаючих маєчках і натяках на шортики і роздавали водіям рекламу мурадянського автолизу з проникливими словами: «З нашої мийки ви виїдете на сяючій машині, як султан з гарему: цілком задоволеним».
ВАТМАН — вагоновод. Ватман розповідає чоловікові своєї кондукторки:
— Учора мені твоя дружина перед зупинкою такий анекдот розповіла, що я ледве з ліжка не впав.
ГИЦЕЛЬ — індивідуум, який відловлює бродячих тварин. — Тату, дорогий, ми заживемо там, як гицелі. А ти помреш тут, як собака.
ГУМОРИНА — національне одеське свято. — Кажуть, наступного року Гуморину відвідає хан Мамай зі своїм побоїщем.
ДАТИ ЧОСУ — сильно лаяти когось. Хазяїн давав недбайливому Висосопулі такого чосу, що той з розчуленням згадував про чавунну сковорідку в руках дружини.
ЄВРЕЙСЬКА ВУЛИЦЯ — вулиця, на якій розташований будинок КДБ, нині СБУ.
По Єврейській вулиці, повз колишній КДБ проходять Хаїм та Абрам. Хаїм тяжко зітхає.
— Ти мені розказуєш! — зауважує Абрам.
ЖДАТИ СТУКОТУ В ДВЕРІ — сильно ризикувати. Одні ждали роками стукоту в двері, а інші — доки вони добре накрадуть, щоб одержати їхнє добро за вироком суду безплатно чи за дві копійки через «Конфіскат».
Публікацію підготував Георгій ВОРОТНЮК.
(Далі буде).