В Інкерманській битві під час Кримської війни загинули понад 15 тисяч вояків з обох боків. Воїнам, що склали голови в бою під Севастополем 24 жовтня (5 листопада за новим стилем) 1854 року, англійці поставили згодом пам’ятник. У роки Великої Вітчизняної війни його було зруйновано, залишився лише підмурівок. У мирний час величезний камінь, гадаючи, що він мармуровий, вивезли до Керчі на каменедробарку. Але остов пам’ятника виявився білим інкерманським вапняком. Завдяки цьому і зберігся.
Готуючися до святкування 150-річчя з дня оборони Севастополя, коли було вирішено реставрувати монумент, знову згадали про його постамент. З цього моменту і починається дивовижна історія реліквії.
Їй поки що не видно кінця, тому що міський голова Керчі Олег Осадчий вважає, що за повернення севастопольцям підмурів’я пам’ятника місто має одержати винагороду. Про це повідомив заступник голови держадміністрації Севастополя Володимир Арабаджі, який вів переговори про повернення на рідну землю постаменту.
Є й розпорядження глави уряду Криму Сергія Куніцина про передачу фрагмента пам’ятника з Керчі до Севастополя. Його навіть відправили в потрібному напрямку, але неподалік Феодосії машину з реліквією зупинили і повернули назад у Керч. Кажуть, для того, щоб відреставрувати пам’ятник і встановити його перед будинком адміністрації в... Керчі.
Севастополь.