Мабуть, у жодному районі Севастополя не набув такого поширення екологічний волонтерський рух, як у Балаклавському. А почалося все з ідеї, котру вперше озвучив Володимир Колосенко, який народився під Києвом, а став ветераном і патріотом Балаклави, що просто гинула у жорстких обіймах екологічного неблагополуччя. З його подачі молодий учений-еколог Олександр Семенов підготував програму оздоровлення цього унікального за красою куточка Причорномор’я. Її детально обговорили і схвалили депутати райради, підтримала держадміністрація. Разом із сімома громадами України (зі 116, що взяли участь у конкурсі) Балаклавський район виграв американський грант для реалізації демонстраційного проекту «Місцеві екологічні програми» (МЕП). Програма, розроблена регіональною місією Агентства США з міжнародного розвитку у співпраці з ІCAP-Єднання (Київ) і Інститутом стійких співтовариств (Вермонт, США), одержала своє логічне продовження в конкретних умовах Балаклавського району.
Витрати мінімальні
За умовами одержання гранту втілювати програми в життя повинна громадськість. Отоді і з’явилася на березі унікальної Балаклавської бухти група зацікавлених сторін (ГЗС), котра об’єднала волонтерів різних віку і фаху. Нині в її складі кілька десятків небайдужих балаклавців від десяти до сімдесяти років, представників влади і місцевого самоврядування, державних і приватних підприємств, шкіл і вузів. Ось уже півтора року балаклавська громада доводить собі і усім, що за палкого бажання і мінімальних вкладів коштів можна розв’язати найгостріші проблеми довкілля в конкретному районі.
— Ми чудово розуміли, що досягти поставленої мети зможемо лише спільними зусиллями, й тому запросили всіх жителів Балаклави, всіх севастопольців взяти участь у роботі нашої групи, — каже координатор Програми місцевих екологічних дій (ПМЕД) у Балаклавському районі Олександр Семенов. — Ініціатива і наші перші кроки були гідно оцінені під час робочої зустрічі групи зацікавлених сторін з директором ПМЕД в Україні Олександром Микитюком і представником Інституту стійких співтовариств Полем Марковіцем.
Вони вже багато чого встигли втілити в життя, балаклавські волонтери. Зроблено оцінку забруднення і заплановано заходи з очищення дна і мілководдя Балаклавської бухти, річок і джерел району, розроблено схему санітарного очищення й утилізації поліетиленової тари, ліквідації смітників.
На очищення мілководдя вийшли члени ГЗС, школярі, підприємці і військовослужбовці Балаклави. Власники кафе, розташованих на набережній бухти, безплатно годували волонтерів. 
Сотні юних балаклавців з чотирьох шкіл району взяли участь майже в 30 екологічних акціях у рамках МЕП. Уперше за багато років нинішнього вдалося уникнути повені, від якої практично щороку потерпали школа № 30, лікарня № 9, дитячий садок, власники одноповерхових будинків і футбольний стадіон. А все завдяки тому, що успішно виконано роботи з очищення русла річки Балаклавки, в яких брали участь і дорослі, і діти, і військовослужбовці, а Балаклавське рудоуправління допомогло необхідною технікою. Ото вже точно гуртом і батька добре бити.
Успішно розвивається і новий проект «Зміцнення партнерства між суспільством і школою», створено консультативний комітет з питань екологічної освіти дітей. Саме в сивій Балаклаві, котра готується до свого 2500-річчя, народилися нові форми самоорганізації населення. До листопада 2003 року за активного сприяння «Місцевих екологічних програм» уже створено і виграли малі гранти молодіжна неприбуткова організація Балаклавського району «ЮНЕКО» (Балаклава) та екологічна неприбуткова громадська організація «Екобад» (село Орлине), у стадії становлення молода «Терра» в селі Тернівка, схожі організації з подачі району з’являються і на рівні міста. 
Найпопулярніші — лідери
Координатори проекту Наталя Косміна та Олександр Семенов — люди з яскраво вираженою громадянською позицією, мають чудові організаторські здібності, вміють запалити людей власною ідеєю, а потім допомогти втілити її в життя. Музичний працівник дитячого садка і вчений-еколог (до обрання координатором А. Семенов працював заступником директора Інституту інженерно-екологічних і геоінформаційних досліджень «СІНЕКО»), вони сьогодні найпопулярніші в Балаклаві люди.
Самі вони з цього приводу кажуть так: «Балаклавський район переміг у двох конкурсах... за право засукати рукави і зробити життя кращим власними руками.
Севастополь—Балаклава.