Медики прогнозували епідемію грипу в нашій країні наприкінці листопада. Але масових захворювань у цей період не спостерігалося. Однак, це не привід розслаблюватися. Наступ інфекції не відкладено, а перенесено на кінець грудня. Вірус готує «подарунок» до Нового року, відмовитися від якого зможе, на жаль, аж ніяк не кожний. Але підготуватися до цієї атаки ще є час. Міністерство охорони здоров’я, як і раніше, попереджає, що вакцинація мало не єдиний засіб протистояти епідемії з найменшими втратами. Є ще один — цілковита ізоляція. Щоправда, він, навряд чи підходить активному населенню. Тож усі — на щеплення! — закликають люди в білих халатах. Чи не запізно?

— Ні, — стверджує наш експерт із вакцинації, директор медичного центру «Плазма Мед+» Вадим Єлізаров. — Після щеплення імунітет виробляється протягом трьох тижнів. Це залежить від індивідуальних особливостей людини. У разі, якщо людина захворіє відразу після щеплення і її організм не встигне виробити імунітет до грипу, то все одно хвороба протікатиме легше. Деякі виробники вакцин рекомендують навіть робити щеплення в період епідемії. Вакцинація налаштовує імунітет на певний лад.

Сучасні вакцини відрізняються від своїх попередників тим, що не містять живих вірусів. Вони як носії антигенної інформації про три штами вірусу грипу — одного вірусу В и двох вірусів групи А. Саме ці віруси будуть правити грипозний бал у цьому сезоні.

Щороку вакцини обновлюють з урахуванням епідобстановки, бо вірус грипу мінливий, він постійно в стані мутації. Сьогодні в Україні зареєстровано три вакцини. Вони, по суті, рівноцінні. Їх вартість — від 50 до 80 грн.

— Є така помилкова думка, що дешевші препарати (50—55 грн.) — неякісні, «азіатські». Вона неправильна, — пояснює Вадим Єлізаров. — Просто їх закуповують централізовано, великими партіями, і тому ціна нижча.

Ви не можете піти до аптеки, купити вакцину і зробити укол. Необхідно, щоб перед ін’єкцією вас оглянув лікар. Вакцинація може не відбутися чи бути перенесена, якщо ви схильні до алергійних реакцій (наприклад, непереносність курячого білка), або на час проведення щеплення ви нездужаєте.