З нового року у ВІЛ-інфікованих мешканців Донецької області з’явиться можливість повноцінного лікування. Для 650 хворих придбають антиретровірусні препарати за рахунок коштів Глобального фонду, виділених Україні.

— Якщо правильно застосовувати ці препарати, їх ефективність дивовижна, — каже головний лікар обласного центру профілактики і боротьби зі СНІДом Микола Гражданов. — Вірус у крові залишається, але його причавлено. Чимало наших пацієнтів чекають на таке лікування.

Річний курс антиретровірусної терапії коштує близько 10 тисяч доларів. Однак ВІЛ-інфіковані отримуватимуть препарати безкоштовно. Закордонні спонсори обіцяють жорстко контролювати використання коштів.

— Пацієнтів ми відбирали дуже прискіпливо, одним із головних критеріїв було бажання лікуватися, — каже заступник начальника обласного управління охорони здоров’я Лідія Блакитна. — Викидати на вітер такі гроші, звичайно, було б злочинно і з нашого боку, і з боку пацієнта. До того ж перерва у лікуванні дуже небезпечна. Якщо пацієнт неправильно лікується, виникають стійкі форми ВІЛ. Тобто людина шкодить сама собі.

В області — близько 13 тисяч носіїв ВІЛ, із них десята частина — діти. 500 дорослих і 24 дитини вже померли від СНІДу. Медики зауважують, що офіційна статистика недостатньо об’єктивна: за словами Миколи Гражданова, насправді кількість інфікованих досягає 60 тисяч осіб.

Нині у кожного 20-го, хто звертається до звичайних поліклінік із різноманітними симптомами, діагностують ВІЛ-інфекцію. І цей факт дуже тривожить: адже людина роками не підозрює про свою хворобу і наражає на небезпеку близьких. Водночас на Донеччині не зареєстровано жодного випадку зараження через стоматологічні кабінети чи медичні маніпуляції. Зате Донеччина дала судовий прецедент: ВІЛ-інфікована жінка, якій перелили заражену донорську кров, виграла позов на суму 300 тисяч гривень у станції переливання крові. Однак медики спростовують свою провину і кажуть, що аналіз, взятий у донора, може не показати одразу наявність антитіл до ВІЛ, які виробляються протягом кількох місяців — так званий період «сірого вікна». Щоб уникнути аналогічних випадків, в області припинили переливати цільну кров і з донорської готують лише спеціальні препарати.