Учора в центрі столиці знову кипіла робота довкола барикад. Цього разу комунальники заходилися прибирати сміття та невикористані шини, так би мовити, з іншого боку — на перетині вулиць Хрещатик і Богдана Хмельницького. Щоправда, аби повністю розібрати тамтешню барикаду, потрібні час та сили. Адже, окрім автошин, дерев та мішків, рух транспорту вулицею блокує півтораметрова стіна з бетонних блоків. Тому без згоди майданівців зробити це навряд чи вдасться. А з цим, як уже неодноразово ми писали, можуть виникнути труднощі. Єдності у питаннях — як довго ще стоятимуть барикади та наметове містечко в центрі столиці, немає.

Тим часом, з іншого боку Хрещатика, неподалік будинку Федерації профспілок України, де, як писав «Голос України», комунальники працювали днем раніше, рухатися, можливо, і стало легше, але не набагато. Проїхати з боку Європейської площі автівкою можна лише до будинку профспілок. Далі уже починається наметове містечко. Воно блокує рух транспорту, але приваблює туристів. 

Кмітливі кияни уже навіть екскурсії майданом та барикадами проводять. 

Тут же усім охочим пропонуються екскурсії у резиденцію колишнього Президента України — до Межигір’я.

А прості кияни, які мешкають чи працюють у центрі міста, від барикад та наметів хоч і втомилися, але вимагати їх знесення не беруться.

— Я втомилася ще від того Тимошенківського майдану, який два роки стояв на тротуарі від ЦУМу до пам’ятника Леніну. На щастя, хоч його розібрали, — каже киянка Ірина Слонь. — Але нинішній євромайдан має мало спільного з тим, що всю зиму простояв: змінились і люди, і атмосфера. Сподіваюся, його скоро розберуть. І в пам’яті залишиться гордість та світла згадка про майдан, про його людей, а не огида від смороду та зовнішнього вигляду декого із сьогоднішніх так званих майданівців.

Наметове містечко і барикади потрібно розбирати з дозволу тих, хто їх ставив, — переконаний студент одного зі столичних вишів Костянтин: 

«Цими барикадами вони від смерті захищалися. Мабуть, ще не залікували отримані рани, не довіряють новій владі, тому й не хочуть розбирати. Я їх розумію».

У тому, що барикади будуть поступово розбирати, вчора журналістів запевнив голова Київської міської державної адміністрації Володимир Бондаренко. Процес, за його словами, гальмує те, що не завжди вдається знайти спільну мову з сотниками Самооборони. Та вже зараз чиновник вирішив: на Майдані більше не будуть проводитися масові розважальні шоу, і більше не стоятиме новорічна ялинка. Натомість Майдан Незалежності має стати місцем пам’яті та поваги до героїв Небесної Сотні.