Міністерство охорони здоров’я України попереджає: є запитання, на які кожен українець повинен знати відповідь!
Який рівень артеріального тиску в людей, що молодше 65 років, вважається нормальним?
Чи знаєте ви свій артеріальний тиск?
Чи можете ви сказати, що ваше життя перевантажене негативними емоціями?
Якщо ці запитання здивували вас або викликали труднощі під час відповіді, це — сигнал того, що ви ризикуєте додати своє ім’я до нинішньої статистики серцево-судинних захворювань.
Фахівці вже давно дійшли висновку: захворюванню легше запобігати, ніж потім лікувати. Проблема зростання захворюваності на серцево-судинні та судинно-мозкові хвороби пов’язана з певними факторами ризику. До речі, вченими встановлено вже понад 200 таких факторів. Серед них: відмова від здорового способу життя (куріння, зловживання алкоголем), незбалансоване харчування (ожиріння, надлишкова вага, високий рівень холестерину в крові), неуважне ставлення до свого здоров’я (підвищений тиск, нервові стреси, несвоєчасне звертання до лікарів).
На перший погляд, це добре відомі, майже прописні істини, але саме вони дали змогу знизити захворюваність та смертність населення від серцево-судинних та серцево-мозкових хвороб у всіх багатих країнах Європи та світу на 60—80%.
У контексті цієї проблеми Міністр охорони здоров’я України Андрій Підаєв радить кожному громадянинові переглянути своє ставлення до власного здоров’я.
— Люди повинні знати встановлені норми артеріального тиску і в разі виявлення відхилень негайно звертатися до лікарів, — вважає головний лікар країни. —Відхилення від норми артеріального тиску, який не повинен перевищувати 140/90 мм рт. ст., постійні нервові стреси та психоемоційні перевантаження є достатніми причинами звернути увагу на стан власного здоров’я та відвідати лікаря.