Пацієнти невчасно отримують допомогу, з них безпідставно стягують кошти за медичні послуги, порушують вимоги Закону України “Про донорство крові та її компонентів” тощо. Такий діагноз поставили органи прокуратури Чернівецької області низці закладів охорони здоров’я, де перевіряли їх діяльність.

Так, прокуратура Глибоцького району з’ясувала, що працівники рентгенологічного кабінету центральної райлікарні за проведення флюорографічного та рентгенологічного обстежень з пацієнтів незаконно стягували кошти. Навіть з призовників під час проходження ними медичної комісії. У тому самому закладі безпідставно списували бюджетні кошти. Із загальної кількості людей, оформлених на денний стаціонар кардіологічного, неврологічного та терапевтичного відділень, на час перевірки фактично перебувало лише 30 відсотків хворих. А за відсутні амбулаторні “душі” лікарня лише за один день списала 1078 гривень бюджетних коштів, як за пролікованих.

Прокуратури Заставнівського та Новоселицького районів виявили у відділеннях переливання крові райлікарень неналежне ведення реєстру донорів (не вказані паспортні дані донора, відомості про наявні та перенесені ним захворювання, в тому числі й ті, що можуть передаватися через кров, її компоненти та препарати реципієнтам тощо).

У Сторожинецькому районі, як стало відомо слідчим органам, на 1 вересня цього року майже 700 працівників закладів освіти не пройшли обов’язковий медогляд. Однак усі вони були допущені до роботи.

Перевіркою в управлінні охорони здоров’я Чернівецької облдержадміністрації встановлено випадок неповідомлення правоохоронним органам про смерть новонародженої дитини. Водночас у матеріалах службового розслідування, проведеного управлінням з цього факту, вбачається, що смерть настала через допущення істотних недоліків в організації та проведенні лікування лікарем-неонатологом Кельменецької центральної райлікарні та завідувачем неонатальної реанімації обласної дитячої лікарні. Фахівці стверджують, що немовля можна було врятувати.

...У дитяче відділення Кіцманської райлікарні поступив 12-річний школяр зі скаргами на головний біль, запаморочення, нудоту, загальну слабкість. Невролог лікарні встановив діагноз — закрита черепно-мозкова травма, струс головного мозку та призначив лікування. Однак, приймаючи хворого в дитяче відділення, невролог не внесла до журналу в приймальному покої відповідної інформації про отриману учнем у школі травму та не повідомила про це чергового райвідділу міліції. Крім того, встановлений діагноз згодом необґрунтовано був змінений дитячим неврологом, постраждалому не призначили обов’язковий у таких випадках постільний режим, не перевезли у супроводі лікаря на медтранспорті до спеціалізованого відділення, довідка до школи про стаціонарне лікування дитини в лікарні видана без дати і встановленого остаточного діагнозу.

P. S. Загалом у 2002—2003 роках органи прокуратури області порушили та завершили розслідування у медичній сфері шести кримінальних справ. Крім цього, нинішнього року органами прокуратури пред’явлено 19 позовів до місцевих судів про відшкодування коштів, витрачених на лікування осіб, які потерпіли від злочину.

 

Чернівці.