Ви сумніваєтесь у наявності безплатної медицини в нашій країні? Даремно. Вона є. І це відображено в головному Законі країни. Якщо в медзакладі державної або комунальної власності з вас вимагають гроші за лікування чи медикаменти (у вигляді “благодійних внесків”, добровільних пожертвувань або “подяки” в конверті), ви можете сміливо подати до суду і довести неправомірність таких поборів. На вашій стороні 49 стаття Конституції.
Оцінку чинної нормативної бази в галузі охорони здоров’я провів юрист, завідувач секретаріату Комітету ВР із питань охорони здоров’я, материнства і дитинства Володимир Рудий. Проаналізувавши ситуацію правового забезпечення нашої охорони здоров’я, юрист стверджує, що законодавство далеке від дійсності. І, принаймні, його слід привести у відповідність з реальною медичною практикою. Інакше будь-який громадянин сьогодні може в судовому порядку опротестувати платну медичну допомогу як незаконну.
Реформа вітчизняної медицини робить ставку на запровадження обов’язкового страхування. Однак, на думку Володимира Рудого, це не зможе вирішити всіх проблем української системи охорони здоров’я. Перш ніж проводити революційні перетворення, вважає автор проекту оцінки медичної нормативної бази, необхідно надати установам галузі фінансову та господарську самостійність. Щоб реформа йшла не зверху на непідготовлений ґрунт, а була природною реакцією на ситуацію тих, хто покликаний надавати медичну допомогу населенню.
Аналітик не просто дає оцінку чинному законодавству, а й пропонує стратегії для адаптації його до реальних умов, у яких перебуває наша медицина. Володимир Рудий зупиняється на реальних схемах, що забезпечують раціональне використання фінансових ресурсів, надають самостійність медзакладам, а також підвищують роль первинної медико-санітарної допомоги. Незабаром монографія “Законодавство у сфері охорони здоров’я. Сучасний стан і основні напрями розвитку” буде представлено широким колам громадськості.