Турботливий автомобіліст весь час прислухається до власної машини — чи не стукає, чи не рипить. Щоб перевірити, чи все у вас гаразд із “ходовою частиною”, прислухайтеся до своїх суглобів. Якщо під час повороту голови, згинання у ліктьовому або колінному суглобі чується хруст, це перший звуковий сигнал, що з вашою “ходовою частиною” не все гаразд і суглоби потребують ремонту. Вони втратили амортизаційні властивості і потребують змазування.
Чому відбувається зношування суглобів, нам пояснили у відділі клінічної фізіології і патології опорно-рухового апарату Інституту геронтології АМН України.
Виявляється, суглоби скриплять, болять і погано згинаються через те, що хрящова тканина перестає виробляти у необхідній кількості спеціальні речовини — хондроїтин і глукозамін, котрі беруть участь у формуванні природної внутрішньосуглобової змазки. Саме через дефіцит цих речовин виникають больові відчуття в суглобах кінцівок і хребта — характерні симптоми остеоартроза.
В Україні зареєстровано понад 3 млн. осіб, хворих на цю недугу. До групи ризику належать ті, хто веде малорухливий спосіб життя, багато часу проводить за письмовим столом чи комп’ютером, люди похилого віку і спортсмени, які часто травмують суглоби.
— Проблемою остеоартроза займаються вчені всього світу, — пояснює керівник відділу професор Владислав Поворознюк. — Найсвіжіший напрям у медикаментозному лікуванні цього захворювання — використання хондропротекторів. Це речовини, що необхідні тканинам хрящів і суглобів для захисту від навантажень, травм та інших ушкоджуючих чинників. Кілька з них, наприклад, хондроїтин і глюкозамін, містяться в здорових тканинах хрящів та суглобів людей і тварин.
Сьогодні своїм пацієнтам для профілактики і лікування захворювань і травм опорно-рухового апарату ми рекомендуємо лікарський засіб з групи хондропротекторів — Терафлекс. До його складу входять хондроїтин та глюкозамін, що видобувають з хрящів тихоокеанських акул і панцерів крабів. Хондроїтин знижує активність речовин, що руйнують хрящ, сприяє його відновленню, уповільнює процес “старіння” хрящової тканини, відновлює амортизаційні властивості хряща. А глюкозамін є будівельним матеріалом для хондроїтину та інших необхідних суглобам речовин. У такій спосіб препарат не лише допомагає поповнити дефіцит внутришньосуглобової змазки, а й не дає змоги організму розучитися самому її виробляти.