Після неодноразових відвідин лікарні мені дали другу групу інвалідності. Але для того, щоб вона була довічною, треба постійно її підтверджувати, тобто скаржитися лікарям на поганий стан здоров’я та щороку проходити курс лікування, який без матеріального підкріплення жодного результату не дає. Невже так каже закон?
Григорій СЮТКІН. 
Коломия 
Івано-Франківської області.
Коментар юриста
Відповідно до п. 2.2 Інструкції про встановлення груп інвалідності підставою для надання другої групи інвалідності є різко виражене обмеження життєдіяльності, зумовлене захворюванням, наслідками травм, уродженими дефектами, що не потребує постійного стороннього догляду чи допомоги, але призводить до соціальної дезадаптації внаслідок різко вираженого утруднення навчання, спілкування, орієнтації, контролю за своєю поведінкою, пересування, самообслуговування, участі у трудовій діяльності або за неможливості працювати. Питання про встановлення інвалідності розглядає медико-соціальна експертна комісія після проведення діагностичних, лікувальних та реабілітаційних заходів.
Переогляд інвалідів з нестійкими змінами та порушеннями функцій органів і систем організму проводиться через 1—3 роки. Переогляд інвалідів-чоловіків віком за шістдесят років і жінок за п’ятдесят п’ять років проводиться тільки за їх заявою або якщо буде доведено, що рішення про встановлення інвалідності винесено на підставі підробних документів. Група інвалідності без зазначення строку переогляду встановлюється за наявності анатомічних дефектів (згідно з Переліком анатомічних дефектів) та порушень функцій органів і систем організму, за неефективності будь-якого виду реабілітаційних заходів, неможливості відновлення соціальної адаптації, несприятливому прогнозі динаміки працездатності з урахуванням соціально-економічних обставин у районі проживання інваліда, а також чоловікам віком за шістдесят років і жінкам за п’ятдесят п’ять років.