Перша книжка письменника-гумориста Віктора Семеняки «Бережіть нерви» побачила світ на початку 70-х років із благословіння самого патріарха Олександра Ковіньки!

— А трапилося це так, — пригадує Віктор Павлович. — До редакції «Комсомольця Полтавщини» поважно заходить Олександр Ковінька, високий і стрункий (хоч ішов йому вже вісімдесятий), випромінюючи доброту і любов, міцно тисне мені руку.

— Здоровенькі були, колего, — каже непоспіхом, карбуючи кожну літеру. — Читаю ваші гуморески, подобаються. Та чому вас наш харківський «Прапор» не друкує?

— Надсилав кілька оповідок, але завернули все назад. Мовляв, сміх дуже їдкий, з багатьма підтекстами...

— А ви такі й підберіть — з перцем. Тільки не з’єднуйте сторінки металевими скріпками. Це вам не вагони. Зшивайте їх нитками. Думаю, що гуморески «пройдуть». А щоб у видавців дрібно не трусилися коліна, напишу вам «представлєніє»...

Звідтоді й пішло. З-під пера Віктора Семеняки побачили світ 15 збірок гумористично-сатиричних та 5 — публіцистичних. Кращі його твори перекладалися  мовами народів СРСР, а також болгарською, турецькою, німецькою, французькою, англійською... Він — постійний автор «Перця», «Крокодила», «України», «Дніпра», «Вітчизни», «Ранку», «Прапора»... Письменник, заслужений журналіст України, кавалер ордена «За заслуги» ІІІ ступеня, лауреат численних премій. Нині спецкор всеукраїнської газети «Зоря Полтавщини».

Особисто я познайомився з Віктором Семенякою далекого вересня 1974 року, коли одразу зі шкільної лави прийняв у нього пост «літраба» у диканській районці «Трудова Слава». Уже тоді він, не старший за мене й на десяток років, мав ім’я та славу неперевершеного гумориста зовсім не містечкового пошибу. А його фраза «Редактор заскочив у кабінет, як скажений Рябко в будку!» й досі є крилатою і не лише в цьому редакційному колективі... Знаю Віктора як люблячого сина, чоловіка, батька й дідуся, який завжди прийде на допомогу, підкаже й допоможе. Отож нині, коли йому, як часто любив повторювати Олександр Ковінька, виповнюється «кругленька симпатична» дата — дві п’ятірки, побажаємо з роси, як з води і нових творчих звершень!

 

Полтавська область.

Голосоукраїнський «Курінь» щиро приєднується до побажань на щастя, на долю, на довгі літа.