У Вінниці вшанували пам’ять наймолодшого полководця минулої війни з фашистами, двічі Героя Радянського Союзу, генерала, який мав стати маршалом, Івана Черняховського. 70 років тому, 18 лютого 1945-го, обірвалося життя талановитого полководця. Він виріс, навчався і починав трудовий шлях на Вінниччині. І служив тут деякий час.

— Нашим би генералам кмітливість Черняховського! — сказав на врочистому зібранні в пам’ять про відомого земляка, який у 38 років уже командував Третім Білоруським фронтом, один з учасників вшанування голова обласної Спілки воїнів-«афганців» Петро Кирилішин. — Особливо тим, які командують нині в АТО. Він блискавично приймав рішення під час найскладніших епізодів у битві з фашистами. Саме на цьому найчастіше наголошують у своїх спогадах ті, хто пройшов із Черняховським дорогами війни.
Ініціатором вшанування пам’яті полководця став народний депутат України п’ятого скликання Іван Бондарчук. Він запропонував міській владі Вінниці провести у школах міста уроки пам’яті, прсвячені героїчному життю полководця. Пропозицію підтримав заступник міського голови Вінниці Андрій Рева. За його словами, в нашому краї виросла людина, на котру має рівнятися нинішня молодь.
Зібрання, на якому, крім ветеранів, справді було чимало молоді, відбувалося на Європейській площі. Тут на будинку «Укртелекому» встановлено меморіальну дошку в пам’ять про те, що в цьому приміщенні Черняховський здобув середню освіту. А починав навчання теж на Вінниччині, у школі селища Вапнярка. Хоча народився на Черкащині, в Уманському районі, та батьки переїхали в село Вербове. Звідти Ваня разом з однолітками щодня долав чималу відстань до школи у Вапнярці, саме там пішов у перший клас. Невдовзі сім’ю спіткало велике горе — від тифу померли батько й мати. Залишившись круглим сиротою, хлопчик наймитував, пас худобу, був конюхом. Так заробляв на шматок хліба. Але не полишав навчання.
Багато юнаків у той час мріяли про професію військового. Саме її обрав Черняховський. Стрімку кар’єру зробив у роки війни — завдяки розуму і сміливості. Він мав стати маршалом. Тодішнє керівництво держави підготувало документи. У штаб фронту, яким командував наш земляк, уже доправили спецзв’язком маршальські погони. Повідомлення про при-своєння Черняховському звання маршала мали оголосити 23 лютого, в день Радянської Армії.
На жаль, 18 лютого він загинув від осколка снаряду. Сталося це 70 років тому, за два місяці до Перемоги.

Вінниця.

 

 

Напис на меморіальній дошці на честь полководця минулої війни Івана Черняховського повідомляє про те, що тут навчався майбутній герой.

Фото автора.