Станиця Луганська, Щастя розбиті, Попасну добивають. У цей ряд постраждалих від війни населених пунктів можна поставити ще понад десяток міст і селищ Луганщини. Нині, під час затишшя, тут ідуть відбудовні роботи — латають дахи будинків, «склять» вікна плівкою, міняють постраждалі лінії водо- і газопостачання, встановлюють стовпи й натягують обірвані проводи. 
Треба зазначити, що обласна влада не залишила населення наодинці зі своїми бідами. Як тільки вщухають гармати, у прифронтові села й селища везуть продукти харчування, будівельні матеріали, пенсії та соціальні допомоги. Але від місцевої влади залежить не все. Йдеться про державну програму допомоги людям, чиє майно постраждало під час війни. Особливо це стосується населених пунктів, розташованих у зоні розмежування територій. Здавалося б, чи варто сьогодні говорити про відновлення зруйнованого війною, якщо ця війна ще не закінчилась. І вже завтра, можливо, «Гради» запрацюють із новою силою. Але, з другого боку, люди сьогодні повинні мати гарантії того, що вони не залишаться на вулиці.
На підконтрольній Україні території Луганської області прогнозується багато проблем з відновленням постраждалого житла. Тут уважають, що повертати до життя старе набагато важче, ніж будувати нове. Тим паче що житлово-комунальне господарство, яке дісталося від радянського минулого, вже давно виробило свій ресурс. У багатоквартирному будинку на кварталі Жовтневої революції в Лисичанську під час бойових дій із визволення міста снаряди розбили 108 квартир цього житлового комплексу. Ні в Сєверодонецьку, ні в Рубіжному таких руйнувань не було. А щодо будинку №17, то проведена експертиза показала, що дев’ятиповерхівка відновленню не підлягає.
Голова Луганської ОДА Геннадій Москаль з самого початку наполягав на тому, щоб людям виплатити компенсацію за втрачене житло, до того ж сьогодні, а не чекати закінчення воєнних дій. Мешканці самі розв’яжуть свої проблеми: одні куплять квартири на вторинному ринку, інші почнуть будуватися. Це вже буде їхній вибір, і він зніме головний біль чиновників. Від держави будуть потрібні лише компенсаційні гроші.
Розмір компенсації усе ще остаточно не визначено. Оперувати якимись цифрами складно, але якщо приблизно прикинути можливу суму, то може йтися про 10 тис. доларів. За ці гроші, кажуть, можна купити приватний будинок у передмісті. І мешканців такий варіант цілком задовольняє. Це краще, ніж жити в родичів або на старості літ знімати квартиру, віддаючи за неї майже всю пенсію.
Отже, відбудовувати дім, будувати нове житло чи компенсації?
Луганська область.

 

Постраждалий під час бойових дій будинок у Лисичанську.

Фото надане прес-службою Лисичанської міськради.