У чинному Законі України «Про вищу освіту», зокрема у статті 5 про мову (мови) навчання у вищих навчальних закладах, пропоную замість слів «визначається відповідно до Конституції України та закону України про мови» записати: «навчання у вузах повинно здійснюватися лише державною мовою».

На жаль, у статті 8 точно не сформульовано характеристики освітньо-кваліфікаційних рівнів, зокрема незрозуміло, чим відрізняється спеціаліст від магістра. Ця межа дуже завуальована, розмита.
Взагалі вважаю недоцільною проміжну ланку спеціаліста. До слова, в Західній Європі випускають лише бакалаврів і магістрів. А в нас після бакалаврату випускники або продовжують навчання на спеціаліста, або одразу вступають до магістратури, де готуються до науково-педагогічної діяльності. Ті й ті вчаться лише один рік і дуже часто слухають однакові дисципліни. До речі, у нашому інституті бакалаври опановують магістерську науку протягом півтора року.
У статті 10 закону треба написати, що право громадян на здобуття другої вищої освіти повинно здійснюватися лише на платній основі, а не за кошти державного бюджету.
Гадаю, запізно вводити спеціалізацію з п’ятого курсу, як це передбачено чинним законом. Чому студентам обмежують право бодай з другого курсу долучатися до професійних тонкощів обраного фаху?
Є зауваження і до статті 30, в якій ідеться про структурні підрозділи вищого навчального закладу. Серед визначень кафедр, відділень, факультетів, філій упущено важливе поняття — випускова кафедра, яка існує у кожному вузі при певному відділенні. Наприклад, в Інституті журналістики такими є кафедри телебачення і радіомовлення, пресової журналістики, організації масово-інформаційної діяльності, видавничої справи та редагування, теорії масової комунікації тощо.
Насамкінець, стаття 50 щодо прав педагогічних та науково-педагогічних працівників надто декларативна, загальна. Прикро, але нічого тут не сказано про їхнє пенсійне забезпечення.
Тетяна ПРИСТУПЕНКО, перший заступник директора Інституту журналістики Київського державного національного університету ім. Т. Г. Шевченка.