Чи готові навчальні заклади і педколективи до роботи з першого вересня? Щоб з’ясувати це, працівники Головного управління освіти і науки Київської міської держадміністрації і представники ЗМІ побували у загальноосвітніх школах столиці.

Ми на порозі одного з найвідоміших київських навчальних закладів — ліцею №100 «Поділ», чий «родовід» бере початок з 1800 року. Директор Наталія Шевчук, її заступник Наталія Колесник з гордістю говорять про заклад та його педколектив. І це можна зрозуміти. Адже за кращими випускниками «полюють» представники провідних вузів Києва вже з травня. Віриться, що вчитися тут дітям (а їх понад 1300) у радість, бо створено всі умови для успішного навчання. Чого варті лишень з художнім смаком обладнані класи і кабінети, побутові кімнати, бібліотека з 40-тисячним фондом книг! Тут діє понад 30 гуртків! А хор ліцеїстів своїм співом нещодавно зачарував голландців. У ліцеї завершився ремонт, і основні роботи ведуться в підвалі, де будівельники готують нові приміщення для гуртківців.

У середній загальноосвітній школі №43 Солом’янського району саме тривала завершальна стадія її реконструкції. Шістнадцять років тому в ній у дві зміни навчалося понад 1600 учнів, нині — майже удвічі менше. Колишня школа-велетень показова тим, що тут десятий рік діє учнівське самоврядування «Вертикаль», а 95 відсотків її випускників продовжують навчання у середніх спеціальних та вищих навчальних закладах.

Спеціалізована дитячо-юнацька школа олімпійського резерву №6, що розташована в мальовничому куточку Нивок, готує тих, хто невдовзі представлятиме Україну на європейських і світових юніорських легкоатлетичних змаганнях. А приклад є з кого брати: за 30 років її існування підготовлено чимало чемпіонів і призерів з багатьох видів спорту. Головна турбота нині — до 14 жовтня завершити за сприяння керівників міста і району реконструкцію базового стадіону «Піонер».

Ми побували і в санаторних школах-інтернатах №21 та №25, де вчаться дітки з розладом нервової системи і затримкою психічного розвитку, в загальноосвітній школі І—ІІІ ступенів №104, розташованих у курортній Пущі-Водиці. І всюди приємно вражали чистота, порядок і затишок і в класах, і в допоміжних приміщеннях, оснащеність лікувально-оздоровчих кабінетів, розкішні квітники на шкільних подвір’ях.

По закінченні знайомства з навчальними закладами у щойно збудованій школі-красуні №104, де є свої зимовий сад, басейн, єдине в Києві дитяче бейсбольне поле й інші небачені для багатьох дива, відбулася підсумкова прес-конференція. На ній ішлося не тільки про те, що побачили журналісти, а й про болючі проблеми освіти.