Хто має право на отримання кредиту для здобуття вищої освіти, який є порядок? 

І. РАДІОНОВ.
Донецьк.
 
16 червня 2003 року Кабінет Міністрів України затвердив «Порядок надання цільових пільгових державних кредитів для здобуття вищої освіти», яким передбачено, що кредит для здобуття вищої освіти одержують громадяни України віком до 28 років, які успішно склали вступні іспити або навчаються на будь-якому курсі у вищому навчальному закладі незалежно від того, державний він чи приватний.
Для отримання кредиту треба звернутися до управління освіти обласної держадміністрації, яке видає направлення на навчання.  Якщо абітурієнта зараховують до студентських лав, укладається угода на надання кредиту. У разі, якщо студент є наповнолітнім, то угода укладається його батьками. Після досягнення повноліття він переукладає угоду на себе.
Через рік після закінчення закладу починається виплата кредиту, який треба буде повертати протягом 15 років із сплатою трьох відсотків річних. Якщо людина після закінчення вищого навчального закладу відпрацює п’ять років за фахом у державній установі в селі, то кредит та відсотки вона не повертає.
Якщо студента відраховано з вузу, то кредит повертається починаючи з третього місяця після відрахування у тій сумі, яка була використана за період навчання.
Що стосується пільг, то перевага віддається дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, інвалідів першої та другої груп, із малозабезпечених та багатодітних сімей, але тільки в разі надання кредиту.
Збори провела Світлана ВОРОНІНА.