З досьє «Голосу України»

Микола ЗАЖИРКО, директор Черкаського кооперативного економіко-правового коледжу. Заслужений працівник освіти України, почесний професор, член-кореспондент Міжнародної кадрової академії, голова ради ректорів і директорів вищих навчальних закладів Укоопспілки. У житті послуговується правилом: «Якщо можеш зробити добро, зроби!»
— Миколо Петровичу, коледж, який ви очолюєте, — один з найстаріших кооперативних навчальних закладів в Україні. За більш як 80-річну свою історію з його стін вийшло майже 30 тисяч фахівців.
— Ми пишаємося своїми випускниками. І тими першими, хто на початку минулого століття з рахівницею і олівцем у руках організовував споживчу кооперацію, і нинішнім, комп’ютеризованим, поколінням. До речі, цікава деталь. Наш технікум, заснований в Умані, закінчив у двадцятих роках майбутній видатний поет, класик української літератури, академік Микола Бажан. Напевно, ще ним започатковані тут лірико-поетичні, пісенні традиції. Вони допомагають виховувати не лише економічно грамотних кооператорів, а й культурних людей.
— Ваш коледж визнано одним з кращих у системі навчальних закладів Укоопспілки.
— У нас чудовий колектив. Чимало обдарованих викладачів — наші випускники. Усе, що є передового, нового в освіті, навчальному процесі, ми прагнемо запровадити в себе.
— Миколо Петровичу, коледж став базою Полтавського університету споживчої кооперації і не менш престижної МАУП. У вас відкрито представництво Міжнародної кадрової академії. А чи не час коледжу самому скласти іспит на третій-четвертий освітній рівень акредитації?
— Ми про це не лише мріємо, а й активно наближаємо той час, коли Черкаський кооперативний увіллється в сім’ю вищих навчальних закладів країни. У цьому нас активно підтримують голова правління Укоопспілки Станіслав Бабенко і керівник облспоживспілки Віктор Боїн. Досвід роботи нашого коледжу Укоопспілка рекомендувала для застосування в інших кооперативних навчальних закладах України. Щоб викладати на рівні інституту, ми створили відповідну сучасну матеріально-технічну базу. Щоб відпрацювати спеціальність «правознавство» на рівні бакалаврату, наприклад, відкрили навчальний зал судових засідань. 
Ми підтримуємо прагнення переважної частини юнаків і дівчат не лише здобути освіту, а й стати розвиненими, духовно багатими людьми. У коледжі багато років працює народний ансамбль театралізованої пісні «Березіль». Створив його заслужений діяч мистецтв України, колишній художній керівник уславленого Черкаського заслуженого народного хору Олександр Стадник. Побував ансамбль на багатьох мистецьких фестивалях, зокрема й за кордоном, де мав великий успіх.
— Не випадково зустрічати хлібом-сіллю високих гостей Черкащини запрошують дівчат лише з вашого коледжу. Зокрема, і з «Березілі»...
— Бо наші дівчата вміють не лише гарно усміхатися, а й слово до ладу сказати і заспівати. Добре володіють англійською мовою. Не боюся повторитися: ми горді за багатьох своїх випускників. Їм не потрібно їхати за тридев’ять земель, щоб знайти роботу. На керівних посадах лише у структурі Черкаської облспоживспілки, котра є однією з кращих в Україні, працюють понад 250 колишніх вихованців коледжу. Багато випускників стали визнаними організаторами приватних підприємств торгівлі та громадського харчування.
— Успіхів вам у подальшій роботі!