Над Донбасом нависла «лиховісна тиша». Так зване перемир’я російсько-терористичні угруповання використовують для нарощування сили. Гібриди порушують Мінські угоди: у ніч на вівторок вони обстріляли з важкої артилерії, яку мали відвести від лінії розмежування, Авдіївку й Тоненьке, повідомляє прес-центр АТО. А в понеділок на Маріупольському напрямку, поблизу селища Широкиного, практично цілий день ішов бій.
За оперативним даними групи «Інформаційний спротив», за час мирної паузи військове керівництво РФ переформатувало банди «ДНР», «ЛНР» і російських найманців у цілком боєздатну армію з єдиною системою командування. Одночасно противник заводив на окуповану територію Донбасу велику кількість техніки й озброєнь, накопичував матеріальний ресурс.
За цей час терористи, імітуючи відведення важкого озброєння, створили потужні ударні групи в усіх напрямках фронту — північному, приморському і луганському. Так, Північна тактична група підтримується відразу кількома артилерійськими формуваннями. «Особливістю дій артгруп є те, що основна частина ворожої артилерії відведена вглиб бойових порядків, хоча частина продовжує залишатися на передових вогневих позиціях. Підрозділ БМ-30 «Смерч» постійно дислокується в районі н. п. Макіївка, за потреби робить марш на заздалегідь підготовлені позиції, завдає удару й оперативно залишає позиції, при цьому для кожної установки заздалегідь розробляються самостійні маршрути висування та відходу з позицій», — зазначає координатор «ІС» Дмитро Тимчук.
Судячи з оперативних зведень, мирний тайм-аут скоро закінчиться. Бойовики готують наступ на сході України по всьому фронту після 10 березня. 
Тим часом західні спостерігачі моделюють можливі сценарії подальшого розвитку воєнних дій на нашій території. Так, за версією американської аналітичної компанії Strafor, Росія може як продовжити просту підтримку бойовиків Донбасу, так і спробувати окупувати всю Лівобережну Україну, передає «Українська правда». Експерти вважають, що противник спочатку спроможний завдати серії коротких ударів по нашому сходу, щоб залякати українське військове керівництво і скувати його в діях. А потім почати наступні військові маневри.
Іншим «обмеженим» варіантом аналітики вважають розширення території, контрольованої бойовиками, до меж Луганської й Донецької областей. Одним з найчастіше обговорюваних сценаріїв у Strafor назвали з’єднання захоплених територій Донбасу із Кримом по південному узбережжю Чорного моря. У цьому разі прогнозують наступ широким фронтом, щоб забезпечити Крим поставкою води з Дніпра і створити сухопутний коридор. Однак у цього варіанта для РФ є серйозні ризики, пов’язані з тим, що забезпечення передніх позицій залежатиме від контролю довгої, але вузької лінії узбережжя, яку важко буде контролювати.
Тому іншим можливим сценарієм американські аналітики розглядають захоплення всього південного узбережжя України з виходом у Придністров’я.
Це може повністю відрізати Україну від моря й забезпечити всі російські інтереси в регіоні, але «пов’язано з проведенням складних і небезпечних операцій на великій річці (Дніпрі) із широкою й уразливою логістикою». Щоб уникнути можливих ризиків відрізання своїх сил від забезпечення, Росія може спробувати захопити й частину Східної України з Харковом, Дніпропетровськом і Запоріжжям.
Останній сценарій, який розглядали аналітики Strafor, — це захоплення Росією всієї Лівобережної України. Але це зажадає значної кількості військ у Східній Україні та масивної кампанії у боротьбі з повстанцями в районах Києва, Харкова і Дніпропетровська.
Так чи інакше, уже мало хто вірить у реальність припинити цю війну «мирними домовленостями».