Відвід важкого озброєння українськими силовиками в Луганській області здійснюється прозоро, з дотриманням усіх процедур, визначених протоколом у рамках Мінських домовленостей. Спостерігачі ОБСЄ, які супроводжують колони ЗСУ, підтверджують це. Однак спікер АТО по Луганській області підполковник Руслан Ткачук ситуацію на луганському напрямку в смузі відповідальності сектору «А» називає складною й без істотних змін на краще. З боку НВФ порушуються Мінські домовленості з дотримання режиму припинення вогню. Зокрема, у напрямку села Раївка бойовики обстріляли позиції Збройних cил України зі стрілецької зброї, підствольного гранатомета ГП-25. Втрат особового складу, озброєння й військової техніки немає. В іншому напрямку бойовики обстріляли околиці Троїцького Попаснянского району, де розташовані блокпости українських силовиків. Село залишилося поза зоною ураження, ніхто з мирних жителів не постраждав. Не було спокійно й на Бахмутській автодорозі поблизу Кримського й Новотошківського. Крім того, бойовики продовжують збільшувати кількість і зосереджувати бойову техніку, облаштовують інженерні споруди й нарощують кількість особового складу уздовж лінії протистояння. Прес-офіцер сектору «А» Володимир Корніяк відзначає, що в неформальних розмовах сепаратисти активно обговорюють березневий наступ на Станицю Луганську й Щастя, а надалі й по всьому фронту. Причому в приватних розмовах фігурує Лисичанськ, з якого влітку минулого року українські війська вибили бойовиків, і тепер «ЛНР» планує повернути місто й приєднати його до своєї «республіки». Найнебезпечніша ситуація залишається в таких населених пунктах: Станиця Луганська, Щастя, Кримське, Трьохізбенка й на позиціях підрозділів ЗС України уздовж Бахмутської траси. Незважаючи на режим припинення вогню, НВФ підірвали міст на перегоні Шепилове—Сифонна Попаснянського району. Міст мав, у першу чергу, промислове значення.
 

Поки «Гради» мовчать


Керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Геннадій Москаль своїм розпорядженням створив низку комунальних установ культури й відпочинку, які розміщуватимуться в Сєверодонецьку, Старобільську й Станиці Луганській. Зокрема, з Луганська будуть перенесені обласна філармонія, краєзнавчий музей і академічний український музично-драматичний театр. Створення об’єктів культури на контрольованій Україною території в Луганській області раніше саботувалося обласною радою й стало можливим тільки після створення Луганської обласної військово-цивільної адміністрації.
У Станиці Луганській, яка пережила особливо інтенсивні обстріли, ушкоджені всі три школи. Днями одна з них відновила роботу. Оскільки здійснювати навчальний процес у зруйнованій будівлі поки що неможливо, учням надали інші приміщення в центральній частині селища, одне з яких — колишній офіс Партії регіонів. Ще дві загальноосвітні школи в Станиці поки що працюють у дистанційному режимі. Користуючись режимом припинення вогню, відновлюють мирне життя й в інших населених пунктах уздовж лінії розмежування зони АТО. У ці міста й селища поступово повертаються мирні жителі, які під час обстрілів виїхали в безпечні місця. У Нижньому й Світличному уже працюють усі системи життєзабезпечення, а днями тут відновили навчання у двох загальноосвітніх школах, які не працювали понад два місяці. Крім того, у Світличному відкрився дитячий садок, який у зв’язку з бойовими діями не приймав дітей більше двох місяців. Обидві школи відвідують майже 70% усіх учнів, інші діти ще не повернулися додому. У навчальних і виховних приміщеннях силами сільської влади відновлено теплопостачання.
У зв’язку з нестачею лікарів у Станично-Луганському районі медичну допомогу місцевим жителям надають військові медики українських батальйонів. Крім того, роздають населенню медичні препарати: жарознижувальні, протизапальні та  знеболювальні таблетки, ліки від шлунково-кишкових захворювань, противірусні препарати й сиропи від простудних захворювань для дітей, вітаміни тощо. Бійці батальйонів, що дислокуються в Станиці, розповіли, що всі продукти харчування, які їм доставляють тилова служба й волонтери, вони ділять на дві рівні частини. Одна для себе, а інша — для мирного населення. Таке рішення вони прийняли добровільно, дивлячись на те, у якому важкому становищі опинилися місцеві жителі, серед яких основна маса — це літні пенсіонери. За словами підполковника міліції Леоніда Пантикіна, старшого оперуповноваженого карного розшуку ГУМВС у Луганській області, правоохоронці постійно спілкуються з місцевим населенням, надають їм посильну допомогу у відновленні зруйнованих житлових будинків, допомагають продуктами харчування. У райцентрі залишилося чимало хворих, які страждають на цукровий діабет і залежать від інсуліну. За допомогою волонтерів цю проблему намагаються розв’язати й допомогти інсулінозалежним громадянам. Зараз міліціонери збирають відомості, кому й скільки медикаментів необхідно, щоб вижити в таких умовах, і обіцяють розвозити препарати особисто за адресами проживання.
Луганська область.