Мешканцям Донецька, зареєстрованим як фізичні особи—підприємці, телефонують із так званого «управління статистики «ДНР» та вимагають надавати звітність. Про це «Голосу України» розповіли кілька підприємців. Крім того, стало відомо, що в «республіці» товариства співвласників багатоквартирних будинків обклали «даниною» у 20 відсотків. В Україні такі товариства — неприбуткові організації, але в самопроголошеній «ДНР» ОСББ розглядають як джерело готівки. Про інші економічні реалії — мешканці Донецька.
Алла, приватний підприємець: «Зателефонували із управління статистики. Я уточнила: а яке управління? Виявляється, «ДНР». Питають, чи працює моє підприємство, які обсяги, скільки людей працює. «Ніскільки, — кажу, — всі звільнилися, не працюємо». А жіночка із управління попереджає: «Якщо збираєтеся працювати — потрібно перереєструватися. І відкрити рахунок у «державному банку «ДНР». Цікаво, звідки у цієї жінки база даних усіх підприємців Донецька? Чому всі наші контакти відомі сепаратистам?
Катерина, голова товариства співвласників багатоквартирних будинків: «Нас, голів ОСББ, зібрали в міському управлінні житлово-комунального господарства. Там працюють ті ж люди, що і за старої влади. У кабінетах ті ж самі співробітники. Сказали нам, що ми повинні відкрити рахунки в «банку «ДНР» і платити 20 відсотків від зібраних коштів. Це нечувано: досі всі гроші йшли на оплату послуг із утримання будинку. Слюсаря наймали, двірника, купували фарбу, інструменти. Зайвих грошей немає. Та й мало хто готівкою платить, банкомати ж не працюють. Люди притримують гроші, щоб на базар сходити чи в магазині розрахуватися. А в «банку «ДНР» тільки готівку приймають. Немає в «республіці» безготівкових рахунків.
Тетяна Миколаївна, пенсіонерка: «У центрі міста чисто, двірники прибирають, сміття вивозиться. І не стріляють. У магазинах зникають деякі продукти: наприклад, мінеральна вода. Сир залишився ще за старою ціною, 80 гривень за кілограм, а поруч лежить за новою — 180—230 гривень. Банкомати не працюють, картки приймають лише в кількох магазинах та аптеках. З’явилися пункти отримання готівки. Виглядає це так: потрібно записатися на початку тижня, вказати суму. Вони призначають день і час. Приходиш, даєш картку, дівчина вбиває її номер до комп’ютера — і хвилин через 10—15 видає гроші».
Світлана, продавець: «Чоловік працює на шахті в Макіївці. Прийшла рознарядка на «мобілізацію» від Захарченка (лідер самопроголошеної «ДНР»). Від кожної шахти — по 260 осіб до «ополчення». Молоді хлопці шоковані. Ніхто не хоче воювати, збираються тікати на контрольовану територію. Кажуть: якщо змусять — на той бік із автоматом перебігатимуть. Що ж це робиться, постріляють же хлопців...»


Записав Андрій СЕРЕДА.


Донецька область.