Майже 150 крадіжок обладнання літаків скоїли посадові особи ВАТ «Туристичне агентство Євросервіс» та ТОВ «Компанія Маркет-Інвест». Кримінальна справа такого рівня в Миколаєві слухалась уперше. Процес тривав вісім з половиною місяців.
Усе почалося з того, що один з обвинувачених, зловживаючи своїм службовим становищем і діючи за попередньою змовою, переконав керівництво компанії «Маркет-Інвест», що придбаний нею літак потребує ремонту. За розробленою ним схемою було підготовлено підробні документи — безтоварні накладні та рахунки на оплату запасних частин комплектуючих для літака від ПП «Бал». До речі, ця фірма, за її статутом, жодного стосунку до закупівлі та реалізації запчастин для авіаційної техніки не мала.
Після оплати замовником цих рахунків спритні ділки одержували кошти в касі банку і витрачали їх на власний розсуд.
Пізніше зловмисники почали укладати незаконні угоди з фірмами, які займалися зовнішньоекономічною діяльністю з експлуатації авіаційної техніки. Літак, що належав турагентству «Євросервіс», згідно з договором, курсував за межами України. А кошти за його оренду текли в кишеню «бізнесменів», які переводили їх у готівку через різні комерційні банки.
Підсумок діяльності авіамахінаторів підбило слідство — 283 тисячі 851 гривня. Місцевий суд Центрального району Миколаєва засудив двох крадіїв відповідно до дев’яти та семи років позбавлення волі. Апеляційний суд області після касаційної скарги зменшив останній строк до трьох з половиною років.
 
Миколаїв.