У Національному університеті імені Каразіна відкрилася виставка знаменитого харківського фотографа дев’ятнадцятого століття Олексія Іваницького. Організував її онук Іваницького, в минулому відставний офіцер і конструктор Міністерства загального машинобудування СРСР. Крім світлин, зроблених Іваницьким до сторіччя університету в 1904 році, в експозиції можна побачити знамениту серію робіт «Катастрофа царського потяга».
Всеросійську славу Олексію Іваницькому принесла саме ця серія фотографій з місця аварії поблизу станції Борки під Харковом. Відтоді як імператор Олександр ІІІ побачив ці фото, Іваницький став придворним фотографом царської сім’ї, кавалером двох імператорських нагород «За працелюбність і мистецтво». П’ятдесят років потому імператорські гонорари уже трагічно загиблого на той час Іваницького рятували його дітей і онуків від голоду.
Нинішню виставку приурочено одразу до трьох ювілеїв — 150 років Іваницькому, 200 — університету і 350 — місту. Наступного року онук знаменитого фотографа збирається провезти фотознімки діда всіма містами-побратимами Харкова.
Харків.