Образ представниці славного роду князів Острозьких — Гальшки (Єлизавети) Острозької в усі часи викликав до себе інтерес, породив чимало романтичних легенд.
Причина того — трагізм життя, в якому вона не була щаслива через інтриги та боротьбу за маєтки, що їх залишив у спадок ще ненародженій доньці батько, Ілля Острозький. Вельможі не так цінували красу і розум Гальшки, як стали мисливцями за її багатством. Вона боролася за свою долю, противилася підневільним шлюбам, навіть добровільно ув’язнила себе в замковій вежі, яку люди назвали «вежею чорної княгині». Але що могла зробити безправна жінка в ХVІ столітті? Останні роки свого життя князівна провела в Дубнівському монастирі, куди її знову-таки з корисливих міркувань запроторив дядько Костянтин Острозький. Тут вона в сорокатрьохрічному віці самотня, здолана психічною хворобою, тихо згасла, так і не зазнавши щастя...
Такий сюжет не зміг проминути навіть з плином часу Омелян Огоневський, який 1887 року написав драму «Гальшка Острозька». Саме його п’єса, яку знайшли, поновили і переклали українською, була втілена на сцені Рівненського музично-драматичного театру, який порадував глядачів прем’єрою. Вжилася в цей романтичний образ острозької князівни виконавиця головної ролі акторка Галина Цьомик. Блискуче зіграли ролі Беати (матері Гальшки) Ніна Ніколаєва, князя Острозького — Анатолій Гаврюшенко, Остапа — Володимир Сніжний, Дмитра Вишневецького — Володимир Петрів, Софії Острозької — Ліна Ілізарова. Окремо варто сказати про костюми та декорації. Вони передають «характер» епохи середньовіччя, атмосферу, в якій жила Гальшка Острозька. Про це подбала художник-постановник Ніна Бобришева.
Рівне.