Якось потрапила мені до рук одна газета, а в ній — замітка з таким заголовком «Довженка вшановують в Америці. А в Україні?». Навожу кілька фраз із неї.

«В одному з найпрестижніших залів американської столиці —Вашингтона — приміщенні національної галереї мистецтв — у передноворічні дні відбувся ретроспективний показ фільмів гордості українського радянського кіно Олександра Довженка... В далеких Штатах виявляють непідробний інтерес до творчості Олександра Довженка. А в Україні? На жаль, ані на периферії, ані на провідних телеканалах не спромоглися організувати демонстрацію робіт видатного кінорежисера ХХ століття. І це в рік 45-річчя присвоєння Київській кіностудії імені О. П. Довженка».
От саме в Києві, де в ЗМІ постійно кричать про відродження української культури, української мови, це питання обговорюють на найвищих рівнях і «враховують» усе те, що пов’язано з іменем великого майстра українського та світового кінематографа.
Я дуже добре пам’ятаю, як будували, а потім урочисто відкривали кінотеатр імені Олександра Довженка. Це була чудова ошатна споруда з прекрасним глядацьким залом і не менш чудовим фойє. Постійні були черги до двох касових віконечок за квитками. Я тоді працювала викладачем КПІ і у свій вільний від занять час бігала до кінотеатру, щоб купити квиточки і потрапити на якийсь сеанс.
І от, замість того, аби будь-що зберегти саме цей, Довженківський, як ми його називали, кінотеатр, його перетворили на нічний клуб. Яка ганьба!
Вже давно потьмяніла вивіска і національної кіностудії імені Довженка. На її території затишно розташувалися численні фірми та фірмочки, склади та чужорідні майстерні. А тепер навіть мають намір зводити на території кіностудії величезний багатоповерховий житловий будинок.
А куди дивляться поборники української культури, мови, традицій? Невже треба спочатку знищити культуру, щоб потім її відроджувати?!
 
Київ.
Від редакції. Ми, в свою чергу, поспішаємо зазначити, що «Голос України» вшановує класика кіно і літератури. В нашій газеті статті про творчість Олександра Довженка з’являються вельми регулярно.