Щороку в Криму трапляються пожежі. Лише 2002 року навколо Севастополя згоріло 50 га реліктового лісу. Зважаючи на відсутність під’їзних шляхів, скелястий рельєф, загасити лісову пожежу практично неможливо. Було неможливо, доки не з’явився в Севастополі пожежний вертоліт МІ-14 ПЖ. Зі списаного бойового вертольоту МІ-14 головний конструктор, полковник запасу Станіслав Ткачиборода разом з колективом колишніх військових льотчиків, інженерів, техніків створив багатоцільовий цивільний.
За десять хвилин машина спроможна залпом у чотири тонни води загасити пожежу площею в гектар. Дитя Севастопольського авіапідприємства «Пасат» у змозі не лише гасити пожежі. МІ-14 ПЖ може працювати як рятувальник, коли треба зняти зі скелі горе-туристів, рибалок з крижини або підняти людей з судна, що зазнає біди. До того ж робить він це не лише за допомоги зовнішньої лебідки. Вертоліт може прийняти на борт людей, здійснивши посадку просто на воду! Два роки гвинтокрилий пожежник працював у Туреччині, заслужив подяку місцевого уряду, а в цей час горіли кримські ліси...
Одна година роботи вертольоту за кордоном коштує приблизно 2,5 тисячі доларів. У нас — 800. Але й тих довго не могли знайти. Але нині МІ-14 ПЖ здобув постійну прописку в Севастополі.
— Коли б моя воля, — каже головний конструктор, — я по всій Україні зібрав би зіржавілі вертольоти, щоб дати їм друге життя. Навіть власними силами маленьке авіапідприємство зі штатом у 32 особи може за рік вдихнути нове життя в чотири списані військові вертольоти.
Севастополь.